Soţia lui Snowden, Lindsay Mills, a publicat o fotografie cu ei doi sărutându-se şi ţinând în braţe un bebeluş înfășat într-o pijama cu motive de Crăciun, dar a cărui faţă este ascunsă de un mare emoji zâmbitor. De Crăciun, anul acesta, au primit cel mai frumos dar: primul lor copil, un băiețel. „Merry Christmas Baby”, a scris Mills pe Twitter lângă fotografie, la care Snowden a adăugat: „Cel mai mare cadou este iubirea pe care o împărtăşim”.
Avocatul lui Snowden a declarat sâmbătă pentru agenţia de presă Interfax că mama şi băieţelul sunt amândoi bine şi sănătoşi. Lindsay Mills a făcut public faptul că este însărcinată la sfârşitul lui octombrie. Amintim că Rusia le-a oferit azil politic lui Edward Snowden şi soţiei sale, iar acum, copilul lor nou-născut a obținut automat și cetăţenia rusă.
Snowden a declarat recent că atât el, cât și soția lui, fac demersuri pentru a obţine cetăţenia rusă, pentru că nu pot risca să fie separaţi de fiul lor. Ei nu doresc însă să renunţe la cetăţenia americană, iar acest lucru ar putea constitui o problemă. Avocatul fostului angajat al NSA, Anatoli Kucerena, a explicat la 22 octombrie că permisul său de rezidenţă în Rusia a fost prelungit pe termen nelimitat şi a precizat că aceasta a fost posibil datorită unor recente modificări operate în legislaţia rusă.
Edward Snowden a beneficiat până acum de un prim drept de azil pe un an, apoi de un permis de şedere de trei ani, care a fost prelungit în 2017.
Riscă decenii după gratii, acasă
Fostul consultant a fugit din SUA după ce a transmis presei zeci de mii de documente ce probau amploarea activităţilor NSA şi demonstrau dimensiunea supravegherii electronice exercitate de Washington. Aceste dezvăluiri au suscitat tensiuni foarte puternice între SUA şi aliaţii lor, iar decizia autorităţilor ruse de a-i acorda un permis de şedere a provocat indignarea SUA.
În august, preşedintele american Donald Trump a indicat că intenţionează „să arunce o privire” asupra unei posibile graţieri a lui Edward Snowden. Fostul informatician este inculpat penal în SUA pentru spionaj şi furt de secrete de stat, el riscând până la 30 de ani de închisoare.
A fost sau n-a fost „în interes public”?
Pe lângă conferințele sale publice, Edward Snowden a publicat și o carte de memorii, „Permanent record”, în 2019. În 2014, în timpul mandatului lui Obama, Snowden a fost acuzat de trădare și ironizat că nu este suficient de bărbat ca să revină în Statele Unite pentru a-și clarifica situația juridică în urma acuzațiilor care i se aduc și care intră sub directivele severei „the Espionage Act”.
La vremea respectivă, juriștii de peste Ocean au anunțat că lui Snowden îi va fi imposibil să argumenteze că dezvăluirile pe care le-a făcut au fost „în interes public”.
În replică, avocații fostului angajat CIA afirmă că premiile jurnalistice de cel mai înalt nivel cu care clientul lor a fost recompensat din 2013 încoace (inclusiv un premiu Pulitzer acordat publicației britanice The Guardian), precum și faptul că inițiativa sa a dus la reforme istorice în SUA și în întreaga lume, la nivelul politicilor publice din domeniul informaților și regulilor supravegherii guvernamentale, vorbesc de la sine despre valoarea publică a demersului lui Snowden.
În plus, el a inspirat și un film realizat de celebrul regizor Oliver Stone, un admirator declarat al acestuia. Totuși, Snowden se teme să revină în Statele Unite din cauză că i s-ar putea aduce acuzații suplimentare, au declarat avocații săi. „Ar putea fi pus sub acuzare pentru fiecare dintre documentele pe care le-a dat publicității, Expunerea pe care o riscă este practic nelimitată”, au anunțat surse apropiate de acesta.
Sondajele de opinie arată, însă, că Snowden se bucură de o puternică susținere în rândul tinerilor, care îl consideră un patriot și un model.
Sursa foto: Twitter
Exclusiv. Brigitte Pastramă „dă” din resort: „Florin mă îndoapă apoi întreabă de ce m-am îngrășat”
Uluitor! Assange a făcut copii în ambasada unde era închis
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook