În anii comunismului, la ora 18.50, nu mai era un copil afară. Îi strigau părinții pe fereastră: ”Hai, că începe Mihaela!”. Prichindeii lăsau orice joc și fugeau în case. Era una dintre puținele lor bucurii: desene animate, timp de 10 minute. Apoi, începea Telejurnalul unde era lăudat Nicolae Ceaușescu.
Ce emisiuni pentru copii erau în comunism
Copiii de azi sunt conectați la Internet și petrec zilnic multe ore în fața televizorului, tabletei, telefonului mobil. Însă, înainte de 1989, când toate acestea nu erau în țara noastră, copiii se jucau în aer liber.
Jocurile copilăriei înainte de apariția tabletei începeau în zilele cu soare, atunci când cei mici ieşeau în faţa casei, pe aleea blocului sau în parc. Se încingeau la joacă şi ajungeau seara târziu acasă, fiind întrerupţi doar de strigătul părinţilor care îi chemau la masă sau la desenele animate ”Mihaela”.
Miaunel şi Bălănel, Capra cu trei iezi, Mihaela sau Fred Flintstone, iar mai târziu Sandy Belle și Tom şi Jerry, sunt câteva dintre desenele animate ale anilor 70-90. Desenele animate erau cea mai mare bucurie și libertate a şoimilor patriei.
Așchiuță, prima vedetă pentru copii
Actriței Daniela Anencov (78 de ani) îi datorăm acest personaj mult iubit de copii. Așchiuță era o păpușă din lemn isteață și pusă pe șotii pe care toți copii o iubeau și căreia actrița îi dădea viață.
Daniela Anencov a fost crainic al Televiziunii Române, din anul 1960 până în 2000. Era încă elevă de liceu și a făcut parte din proiect chiar după un an de la înființarea TVR. După, 1990, personajul nu a mai fost pe plac, dar Daniela Anencov a mai realizat emisiuni pentru copii, la TVR.
Aflată la Paris, unde a filmat pentru un nou sezon al emisiunii „Femei de 10, Bărbați de 10”, Marina Almășan s-a întâlnit cu idolul copilăriei sale.
”Cot la cot cu Așchiuță – celebra păpușă vorbitoare din lemn – Daniela Anencov ne-a bucurat copilăria tuturor celor din generația mea. Pe atunci avea părul lung şi bălai și ochii de un albastru limpede și adânc. Ochii i-au rămas albaștri, părul însă e scurt-scurt, ceea ce-i adaugă un plus aerului tânăr, pe care oricum și-l păstrează. Dar nu numai la brațul drăgălașului Așchiuță și-o amintesc generații întregi de telespectatori. Milioane de copii și părinți au aplaudat-o, decenii în șir, pe scenele teatrelor Ion Creangă și Excelsior, iar mai apoi, copiii copiilor de mai sus au îndrăgit-o și ei, descoperind-o îndărătul nasului roșu cu care clovnul Hapciu înveselea formatul de televiziune ”, a povestit Marina Almășan.
Daniela Anencov locuiește de mulți ani la Paris și face naveta între Paris și New York, având grijă de nepoți. Are o familie minunată și este foarte fericită. Locuiește la Paris cu fiul Andreei, fata cea mare a Danielei, iar la New York, are 3 nepoți, de la Alexana, fata sa cea mică.
Personaje îndrăgite de copii, în comunism
O fetiță descurcăreață era alt personaj îndrăgit, de desene animate, ”Prietena noastră, Mihaela”.
”Bălănel și Miaunel”, un cățel și o pisicuță, descopereau lumea în acest desen animat din vremea comunismului. Serialul a fost difuzat între 1978 și 1983.
Încă și mai vechi serial pentru copii a fost cel cu ”Căpitanul Valvârtej” și aventurile echipajului de pe bătrâna carapace. A fost un personaj al anilor ’60.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook