Ce faci când băiatul tău elev se îndrăgostește de o profesoară?

Ce faci când băiatul tău elev se îndrăgostește de o profesoară?
O persoană apropiată mi-a cerut sfatul într-o problemă extrem de delicată, legată de o iubire interzisă. Mi-a dat tot felul de amănunte și argumente, dar n-am găsit răspuns de rezolvare pentru o poveste de-a dreptul cutremurătoare.

Persoana respectivă avea o prietenă al cărui fiu, liceean, se îndrăgostise de o profesoară din școală. Nu-i era elev la clasă, dar tot despre de o iubire interzisă între un cadru didactic și un elev este vorba. Mama, disperată, încerca să obțină soluții de la toți cei apropiați fiindcă nu știa cum să-l extragă pe copil din această complicată situație. Băiatul ei era îndrăgostit până peste cap și nu vroia să renunțe, iar profesoara i-a spus că nu e nimic între ei și a refuzat să mai comunice pe subiect.

Prietena mea n-avea nici ea idee ce să o sfătuiască pe mamă să facă. Cum n-am nici eu. Dar mi-am amintit că, în urmă cu niște ani, am scris un articol pe o astfel de temă. Tocmai ne confruntasem, ca societate, cu niște cazuri asemănătoare, unul terminat tragic.

Vă amintiți de povestea elevului de la Liceul de artă din Focșani aflat într-o relație amoroasă cu profesoara lui sau ca aceea a liceanului care s-a sinucis fiindcă amanta-profesoară a vrut să pună capăt relației…

Vă amintiți de mama din Făget care a reclamat-o pe profesoara fiului de 16 ani, mai mare cu 20 de ani, că purta cu el conversații indecente prin sms, mesaje din care reieșea că cei doi au o relație de natură sexuală? Iar exemplele ar putea continua, chiar și cu povești în care nu apare relația elev-profesor, ci minor-adult sau persoană foarte tânără cu una cu 20-30 de ani mai în vârstă.

Societatea, în general, zice că e rău când apar asemenea iubiri nebunești, că sunt încălcate normele morale și legea care pedepsește actul sexual cu un minor, mai ales când majorul a abuzat de autoritatea ori influenţa sa asupra victimei (Noul Cod enal – Legea 286, art 220), cum se petrece în cazul profesorilor aflați în relații cu elevi cu vârste între 13 și 18 ani.

Unii psihologi susțin că aceste cadre didactice care se lasă luate de val distrug viețile unor copii aflați în perioada adolescenței, indiferent că e vorba de dragoste sau de aventuri fiindcă adultul e neglijent de partenerul de viață sau s-a epuizat în relație. Alți psihologi, chiar dacă punctează aceeași lipsă de etică și moralitate la cadrul didactic care seduce un elev, sunt de părere că adolescentul trebuie să fie lăsat să-și împlinească fericirea, să fie consiliat cu mare atenție căci există riscul unor gesturi extreme. Soluții clare nu prea se aventurează nimeni să dea deși, repet, există și cod penal și codul etic al profesorilor care vin cu pedepse juridice și sancțiuni morale.

Și de aici vine noianul de întrebări

Ce să facă o mamă care descoperă că fiul ei se iubește cu profesoara lui căsătorită? Se duce la liceu și face tămbălău în cabinetul directoarei că i-a fost sedus băiatul, postează pe facebook mesajele dintre iubiți sau îl așteaptă pe soțul încornorat ca să-i reclame nevasta că îi distruge adolescentul în care clocotesc hormonii? Greu…

Grea decizie pentru o mamă, frământările provoacă suferințe adânci. Dacă își face de râs băiatul în școală, dacă reușește să o dea afară de acolo pe ”matracucă”, oare copilul ei o va ierta vreodată? Dar dacă o iubește pe ”profă” atât de nebunește încât să creadă că fără ea nu poate trăi și face vreo nefăcută, așa cum a citit ea în ziar că un liceean din Piatra Neamț s-a aruncat în râu fiindcă i s-a interzis iubirea cu profesoara sa?

Cum să mai trăiești ca mamă știind că ți-ai împins copilul spre moarte din cauza primei iubiri? Te poate alina ideea că ai făcut ce trebuie, că ai pedepsit-o pe femeia adulteră ca să nu mai corupă sexual și alți băieți ca al tău? E moral să taci și să accepți relația fiului cu o femeie cu 8-10-15 ani mai mare ca el? Sau e mai normal să o dai pe mâna justiției fiindcă o condamnare pentru act sexual cu un minor o bagă după gratii pe iubăreața de la catedră între 3 și 10 ani (art 220 al. 4)? Greu…grea decizie…

Ce opinie pot avea eu ca mamă și jurnalist asupra acestor cazuri care s-au înmulțit al-naibii în ultimii ani, când psihologi și pedagogi nu găsesc soluții pentru a împiedica astfel de întâmplări? Consider, însă, că subiectul trebuie să ne preocupe, căci este foarte serios prin efectele produse. Poate fiecare sfat reprezintă începutul unei soluții pentru astfel de iubiri interzise, când părinții nu știu cum să-și ajute copiii.

Recomandarile noastre