Notă de plată uriașă pentru conspiraționistul Alex Jones. Cât îl costă minciunile despre masacrul de la Sandy Hook.
Cunoscut pentru teoriile halucinante în care susținea că masacrul de la Sandy Hook, din 2012, a fost „o escrocherie”, Alex Jones este obligat să plătească familiilor victimelor 965 de milioane de dolari.
Despre atacul armat din 2012 de la o școală, soldat cu 26 de morți, acesta a afirmat că incidentul a fost o farsă, pusă la cale pentru a le răpi americanilor dreptul de a purta arme, scrie agenția de presă Associated Press.
Acesta a fost cel mai grav atac armat care avut loc vreodată într-o școală din SUA, a decis miercuri un juriu din Connecticut
Teoriile răspândite în spațiul public de către Alex Jones au adus suferință și mai multă familiilor victimelor, care erau și așa greu încercate de pierderile suferite.
Acesta a răspândit mitul că masacrul nu a avut, de fapt, loc niciodată și că familiile îndurerate care au apărut în știri erau actori angajați, făcând referire la un complot pus la cale pentru a le lua cetățenilor americani dreptul de a purta arme.
Verdictul în care s-au acordat despăgubirile uriașe a fost pronunțat în cadrul unui proces de defăimare intentat de unele dintre familiile celor 26 de persoane care au fost ucise și de un agent FBI care s-a aflat printre primii ajunși la locul masacrului. În luna august, un juriu din Texas acordase aproape 50 de milioane de dolari părinților unui alt copil ucis, în cadrul unui proces asemănător.
Conform sursei citate, Robbie Parker, un bărbat care și-a pierdut fiica în vârstă de 6 ani, Emilie, a anunțat că este mândru de faptul că procesul a ajutat familiile afectate să „spună adevărul”.
„Nu ar trebui să fie atât de greu și nu ar trebui să fie atât de înfricoșător”, a spus Parker. El a devenit una dintre țintele preferate ale adepților teoriei conspirației, după ce a vorbit la o conferință de presă, a doua zi după atacul armat. Juriul i-a acordat cea mai mare sumă: 120 de milioane de dolari.
„O zi foarte, foarte, foarte proastă”
Jones a reacționat la decizie în timpul emisiunii sale, Infowars, precizând că el nu menționat niciodată numele reclamanților și că procesul a fost menit să ofere un „spectacol” oamenilor.
Apărătorul său, Norm Pattis, a precizat că procesul a fost nedrept și a promis că va face apel. „Astăzi este o zi foarte, foarte, foarte proastă pentru libertatea de exprimare”, a declarat el în fața tribunalului.
Teoriile promovate de Jones au avut ecou în SUA și au generat numeroase atacuri la adresa familiilor victimelor masacrului.
Calvarul prin care au trecut familiile victimelor
În timpul procesului, acestea au declarat că au fost amenințate și hărțuite ani de zile de persoane care au crezut în minciunile spuse în emisiunea lui Jones. Unii chiar au apărut în fața caselor lor, iar diverși comentatori i-au atacat pe rețelele sociale.
Mark Barden a mărturisit că astfel de persoane au recurs la gesturi șocante. Au urinat pe mormântul fiului său de 7 ani, Daniel, și au amenințat că vor dezgropa sicriul. Barden și soția sa au primit împreună drept despăgubiri aproximativ 86 de milioane de dolari.
90 de milioane de dolari pentru agentul FBI
Indignat de aceste teorii ale conspirației a fost și agentul FBI William Aldenberg, acum pensionat, căruia i s-au acordat 90 de milioane de dolari, și despre care s-a spus că ar fi fost actor. El a descris omaginile cumplite pe care le-a văzut la școală, când a sosit alături de alt polițist.
Și Erica Lafferty, fiica directoarei ucise de la Sandy Hook, Dawn Hochsprung, a povestit că a primit prin poștă amenințări cu violul. A spus despre toate aceste situații prin care a trecut după decesul mamei sale-ura și minciunile, promovate de Jones- că au marcat-o și o vor urmări toată viața.
Se consideră victima unui proces-spectacol
În timpul depoziției de la proces, Jones a recunoscut că s-a înșelat în legătură cu atacul armat de la Sandy Hook. „Împușcăturile au fost reale”, a spus el. Însă el a continuat să spună în emisiunea sa că este victima unui „proces-spectacol”, l-a ironizat pe judecător, a spus că avocatul reclamanților este „un vânător de ambulanțe” și a catalogat cazul drept un afront adus dreptului la libera exprimare.
Procesul, a spus el, este o conspirație a democraților și a mass-media pentru a-l reduce la tăcere și a-l scoate din afaceri.
„Am spus deja că îmi pare rău de sute de ori”, le-a spus el juraților. În tot acest timp, reclamanții l-au acuzat că a folosit de atacul de la școală pentru a câștiga milioane de dolari.
Aceste afirmații au fost întărite de experți care au declarat că audiența lui Jones și veniturile sale au crescut, din vânzarea de produse, atunci când Sandy Hook a devenit un subiect recurent în emisiune.
Câți bani își va permite să plătească?
Atât în procesul din Texas, cât și în cel din Connecticut, magistrații au stabilit că Infowars este responsabil pentru daunele datorate. Jones se confruntă acum cu un al treilea proces, în Texas, într-un dosar intentat de părinții unui alt copil ucis în timpul împușcăturilor.
Deocamdată, nu este clar câți bani își va permite Jones să plătească. În timpul procesului din Texas, el a declarat că nu-și poate permite nicio sumă mai mare de două milioane de dolari, iar avocații săi intenționează să facă apel și să încerce să reducă despăgubirile.
Compania care deține Infowars, Free Speech Systems, a cerut protecția legii falimentului. Dar un economist a declarat în procesul din Texas că Jones și compania sa valorează până la 270 de milioane de dolari.
Atacatorul s-a sinucis
Masacrul din Sandy Hook a fost urmarea unui atac armat ce a avut loc pe 14 decembrie 2012, în incinta şcolii elementare din Connecticut. Au decedat 27 de persoane şi au fost rănite alte două. A fost al doilea cel mai sângeros incident petrecut într-o instituţie de învăţământ din istoria Statelor Unite, întrecut numai de cel de la Virginia Tech din 2007, unde au fost ucişi 32 de oameni.
26 de persoane, majoritatea copii cu vârste cuprinse între 5-10 ani şi 6 adulţi au fost ucise. Atacatorul, pe nume Adam Lanza, în vârstă de aproximativ 20 de ani, s-a sinucis la locul atacului. Înainte îasasinul și-a ucis mama acasă, care era la acea dată profesoară la școala unde a mers și a făcut măcel.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook