Ce îi așteaptă pe românii care lucrează ori studiază în Anglia. Reguli noi

Ce îi așteaptă pe românii care lucrează ori studiază în Anglia. Reguli noi
Anunț major pentru sute de mii de români. Începând cu data de 1 ianuarie 2021, au fost stabilite reguli noi care trebuie respectate. Cine sunt cei vizați și ce îi așteaptă în următorul an?

Românii care trăiesc în Anglia se vor confrunta cu o schimbare radicală a stilului de viață. La data de 1 ianuarie 2021, Marea Birtanie părăsește acordul de liberă circulație cu Uniunea Europeană, iar odată cu acest lucru vor apărea o serie de reguli noi.

Ce îi așteaptă pe românii care lucrează ori studiază în Anglia

Ministrul englez pentru probleme de imigrație, Kevin Foster, a oferit o serie de informații cu privire la schimbările care vor avea loc în următorul an. Potrivit acestuia, în cazul vizitelor scurte nu va fi nevoie de viză, însă studiile și munca în Marea Britanie vor fi mai strict reglementate de anul viitor, scrie capital.ro.

„Pentru românii care vor să viziteze Marea Britanie, să-și vadă familia sau să petreacă o mică vacanță aici, nu se va schimba mai nimic de la 1 Ianuarie 2021. Ei pot veni, ca și până acum, fară viză, dacă nu stau mai mult de șase luni. Își vor folosi pașapoartele, ca și până acum, la porțile electronice de acces din aeroporturi la sosire. Pot să vină și pentru studii, dacă nu durează mai mult de șase luni, să facă turism sau la rude în vizită. Deci nu vor fi mari schimbări”, a spus ministrul englez, potrivir PRO TV.

Noi reguli pentru românii din Marea Britanie

În ceea ce privește situația românilor stabiliți deja în Marea Britanie, aceștia vor fi nevoiți să facă o serie de cereri.

„Suntem încântați că peste 4, 2 milioane de oameni au făcut deja cereri online să rămână aici, iar procesul de înregistrare are loc până la sfârșitul lunii iunie, anul viitor. 550.000 dintre cei care au făcut deja cereri să rămână sunt cetățeni români. Asta e minunat pentru noi britanicii, pentru că acești români sunt prietenii noștri, vecinii noștri și ne dorim că ei să rămână. Și cei care vin până pe 31 decembrie 2020 pot face cerere de rezidență pe mai departe”, a adăugat ministrul englez.

Kevin Foster a vorbit și despre persoanele care vor dori să muncească în Marea Britanie.

„De exemplu, cine vine să muncească ca asistentă medicală, va face cerere pentru un post în sistemul medical. E o viză gratuită, este procesată mai repede ca vizele necesare pentru alte job-uri și nu trebuie să plătească nici taxă de imigrare. Cine vine, trebuie să fie calificat, să vorbească acceptabil engleza și angajatorul să aibă actele în regulă”, a spus ministrul.

Ce trebuie să știe studenții români din Marea Britanie

Întrebat despre ce schimbări vor avea loc în cazul persoanelor care vor să vină la studii în Marea Britanie, Kevin Foster, ministrul britanic pentru Imigrație, susține că aceștia vor avea nevoie de o invitație de la universitatea respectivă pentru a dovedi acest lucru.

„Au nevoie să primească o invitație de la universitate, să dovedească că engleza lor este suficient de bună pentru a-și putea face studiile aici, să dovedească faptul că au bani ca să trăiască în Anglia pe perioada studiilor și că-și pot plăti taxa de imigrație. În acest fel vor avea și acces gratuit la asistență medicală”, a mai spus acesta.