Într-un interviu acordat postului BBC, prințul a recunoscut că nu va mai putea face aceleași lucri ca atunci când era prinț. În primul rând el va înceta să vorbească despre chestiunile în care are opinii ferme.
Charles al III-lea este militant de zeci de anii în favoarea unor cauze de mediu şi sociale. Spre deosebire de Regina Elisabeta a II-a, care a știut mereu să evite orice polemică, Charles s-a aventurat uneori și politică.
De altfel, sprijinul său pentru Dalai Lama nu este deloc apreciat la Beijing, iar în mai 2014, Rusia a cerut explicaţii oficiale guvernului britanic, după ce prinţul moştenitor l-a comparat pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler.
În ultimii ani, Charles a fost văzut tot mai des la evenimente publice și deplasări în străinătate reprezentând-o pe suverană, făcându-se treptat o pregătire pentru predarea ștafetei.
”Orice am făcut până acum, m-am străduit să evit partizanatul politic. Dar nu e totuna să fii prinț de Wales cu a fi suveran. Ideea că voi continuă în exact acelaşi fel, dacă va fi să-i succed Reginei, este o prostie totală. Pentru că cele două situaţii sunt total diferite. Fără îndoială, nu voi mai putea face aceleași lucruri pe care le-am făcut ca prinț moștenitor. Voi opera, firește, în parametri constituționali”, spunea Charles în interviul acordat postului BBC, în anul 2018.
Regina Elisabeta a murit în pace
Charles, prinţ de Wales, a devenit regele Marii Britanii după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a, „a murit în pace” la reşedinţa sa de la Balmoral, joi, 8 septembrie, în cursul după-amiezii, conform unui anunţ al Palatului Buckingham.
„Astăzi, Coroana trece, aşa cum a făcut-o timp de peste o mie de ani, la noul nostru monarh, la noul nostru şef de stat, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea”, a declarat şefa guvernului britanic într-un discurs către ţară rostit din faţa reşedinţei oficiale din Downing Street.
Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook