Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce s-a întâmplat cu Nicolae Furdui Iancu? A dispărut fără urmă din luna martie

Ce s-a întâmplat cu Nicolae Furdui Iancu? A dispărut fără urmă din luna martie
E suficient să auzi acordurile cântecului „Noi suntem români”, ca să te gândești la Nicolae Furdui Iancu, unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreţi de muzică populară, a cărui voce inegalabilă face publicul să vibreze.

Fiul al Apusenilor, Nicolae Furdui Iancu a dus lumii cântecele de suflet ale moţilor atât pe scenele ţării, cât şi în afara ei.

În ultimele luni, mai precis din luna martie, puţină lume l-a mai întâlnit însă pe interpret şi asta pentru că s-a întors în satul Poiana Sohodol din Munții Apuseni, hotărât să facă ordine în locul rămas de la bunicii lui, un mic muzeu al unei familii normale de ţărani din Ardeal. În curtea imensă de 20 de hectare, artistul de 64 de ani trăieşte o formă unică de izolare în pandemie alături de nepotul său de 6 ani.
Irina Păcurariu i-a dat de urmă, la „Reţeaua de idoli”, difuzată luni, 5 octombrie, de la ora 21:00 (în reluare duminică, de la ora 18:00).


„L-am găsit după o săptămână de tuns iarba, care se întinde pe hectare întregi. Aici, la Sohodol, în Alba, unde și-a ridicat o casă, și a transformat pământurile familiei într-o proprietate unde produce brânză de la caprele lui, îngrijește un iaz și ține o mică fermă de animale. Doi oameni care-l ajută constant, locuiesc permanent acolo, și unica lui soră vine din când în când și are grijă de gospodărie. Din martie și până în toamnă, Nicolae Furdui Iancu a stat permant aici, loc pentru care a lăsat în urmă Alba Iulia și și-a protejat nepotul de pandemie.
Satul e cocoțat în vârful unor munți care își dau întâlnire în poienile, desenate fără echivoc de pârâuri nervoase, grăbite să ajunga direct în vale. Totul pe firul Arieșului la câteva zeci de km de Roșia Montană, unde aurul din pământ a reușit să exploateze mai ales zăcământul nostru de patriotism”, povesteşte realizatoarea Irina Păcurariu.

Locul e cunoscut în Apuseni nu doar pentru că pare decupat dintr-un posibil fototapet cu „Raiul pe Pământ”, ci şi pentru că sus, la capatul drumului, la Sohodol, s-a născut cel căruia i s-a spus Moțul din Apuseni, cu M mare.


Nicolae Furdui Iancu spune că nu s-ar fi întors să întrețină și să păstreze pământurile familiei dacă nu i-ar fi fost rușine. Veneau la mânăstire la Sohodol oamenii de peste tot și întrebau dacă e adevărat că acolo s-a născut interpretul cântecului din țara moților, care spune apăsat cum e cu „Noi suntem români”.
N-a rezistat să știe că locul unde-l caută lumea era în paragină. Așa că s-a apucat de refăcut și de asta se lasă greu dus de aici în oraș. Munții de aici sunt oricum acasă și nimic nu e la fel ca o dimineață când se ridică ceața și vede soarele iarăși la orizont”, a adaugat Irina Păcurariu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre