Ce se întâmplă în organism timp de 3 zile, după ce mâncăm acest aliment, atât de poftit. Efectele sunt grave

Ce se întâmplă în organism timp de 3 zile, după ce mâncăm acest aliment, atât de poftit. Efectele sunt grave
În 10 minute, glicemia se dă peste cap, urmează deshidratarea și  o senzație nestăpânită de foame. Și o stare ce seamănă cu indigestia. Durează 3 zile în cap să fie digerat.

Experți americani în nutriție au realizat un infografic care arată ce se întâmplă în organism, timp de o oră după ce consumi un hamburger. Ei au făcut testele după una din specialitățile cele mai comandate, de fast-food, în întreaga lume.

Astfel, la doar 10 minute după ce ai mâncat un Big Mac (un hamburger de la McDonald’s) glicemia atinge un nivel alarmant. La 30 de minute după ce ai mâncat începi să te deshidratezi. Și acum atenție: la 40 de minute după ce ai mâncat un Big Mac se instalează senzația de foame! Cât despre digestie, e nevoie de câteva zile, pentru a avea loc, mai exact, trei, citează doctorulzilei.ro din studiul american.

De ce crește glicemia

Hamburgerul cu cașcaval conține în medie 540 de calorii. Combinația de carne cu cașcaval și chiflă determină o creștere enormă a zahărului în sânge. Dacă ar fi numai atât, ar fi cumva. Însă, ceea ce este și mai grav, acest lucru determină și dependența.

Când consumăm un hamburger, corpul nostru produce dopamină, aceeași substanță eliminată de creier în cazul dependenților de droguri, putând provoca mâncatul compulsiv.

Ce se întâmplă după 20 de minute

Chifla burgerului conține multă fructoză din siropul de porumb pe care îl conține, dar și sodiu. Ambele substanțe dau dependență și fac ca organismul să vrea să mănânce și mai mult. E vorba de o poftă ce nu mai e controlată și care nu e generată de necesitate fiziologică.

Urmează deshidratarea. Pot apărea atacuri cerebrale

Un burger conține aproximativ 970 de miligrame de sodiu. Este o cantitate uriașă de sare. Introducerea ei în organism duce la deshidratare. Iar simptomele, atenție, sunt asemănătoare celor generate de foame. În aceste condiții, produsul te păcălește. Și tu, din nou, vrei să mănânci și mai mult.

Din punct de vedere medical, prea mult sodiu în organism îngreunează eliminarea acestuia prin rinichi. Iar acest lucru te îmbolnăvește. Corpul  intră într-un cerc vicios: inima bate mai repede, ca să pompeze mai mult sânge la creier, crescând astfel tensiunea. În cele din urmă, consumatorul ajunge să se confrunte cu boli cardiace și atacuri cerebrale.

Foamea se instalează după 40 de minute

De ce să îți fie foame după ce ai mâncat un Big Mac? Acest lucru este cauzat de un dezechilibru al glicemiei care crește pofta de alimente bogate caloric.

Atunci când mănâci alimente hipercalorice, răspunsul organismului la insulină poate reduce nivelul de glucoză, crescând pofta de mâncare. În plus, cum am arătat, siropul de porumb bogat în fructoză din chifla Big Mac este rapid absorbit de tractul gastro-intestinal, provocând creșteri și scăderi rapide de insulină și senzații de foame și mai mari.

Digestia de durată

În mod normal organismul digeră mâncarea într-un interval cuprins între 24 și 72 de ore de la ingerare. Experții americani în nutriție și alimentație spun că un singur burger are nevoie de mai mult de trei zile ca să fie digerat în totalitate, din cauza faptului că este bogat în grăsimi.

Grăsimile trans, cel mai periculos tip de grăsimi, sunt digerate în 51 de zile de organism, mai atrag atenția specialiștii.  Iar un burger poate conține în jur de 1,5 grame de grăsimi trans. Aceste grăsimi induc apariția  bolilor de inimă, obezității, cancerului și diabetului, arată Doctorul Zilei.