Simona Ionescu / Redactor Șef

Gustul Americii. Cum se prepară un cheeseburger adevărat

Gustul Americii. Cum se prepară un cheeseburger adevărat
După Revoluție românii au descoperit burgerii, iar în peste două decenii au devenit dependenți.  Vă prezentăm rețeta originală pentru a prepara un gustos cheeseburger.

Rețetă. Cheeseburger

Ingrediente: 1,3 kg carne de vită tocată, 1 ceapă medie, 2 căţei de usturoi, 4 linguri sos de soia, 1 lingură busuioc uscat, 1 linguriță chimen măcinat, 4 linguri ketchup, 2 linguri muștar, 1 linguri zahăr brun, 1 linguri oțet balsamic, 1 linguri boia dulce afumată, 1 ou, ½ pahar pesmet, piper (chiftea); 5 chifle, 5 felii brânză cheddar, 5 frunze salată, 1 ceapă roșie, 10 castraveciori murați, 1 roșie, 5 lg ketchup, 5 linguri maioneză, 1 linguriță boia iute, piper

Preparare: se toacă carnea, apoi se încorporează în ea toate ingredientele chiftelei. Frământaţi şi omogenizaţi bine pentru a obţine o pastă maleabilă, compactă. Din această cantitate pregătiți 5 porţii egale, din care formați chiftelele, le ungeți cu ulei și le lăsați în frigider minim 3 ore.

Tăiați ceapa și roșia în inele de 5 mm grosime, chiflele pe orizontală.

După această perioadă, frigeţi burgerii pe plită sau grătar, la temperatură medie. Când îi întoarceți puneți și chiflele, cu miezul în jos. Adăugaţi pe burgeri feliile de brânză și mai lăsați-i până începe brânza să se topească ușor.

Frigeţi uşor şi rondelele de ceapă până se înmoaie. Cheeseburgerul se construiește astfel: pe partea de jos a chiflei se une felia de salată, burgerul cu brânză., 2 linguri de sos, rondele ce ceapă, o felie de roșie și câteva de castraveciori, apoi încheiaţi cu capacul chiflei.

Sosul se prepară amestecând ketchup cu maioneza, boiaua iute afumată şi puţin piper.

Cum a apărut burgerul

”Paternitatea” burgerului este imposibil de stabilit. Acesta este un sandwich format din una sau mai multe chiftele din carne tocată gătită pe grătar (de obicei de vită), introduse între două felii de pâine  sau într-o chiflă tăiată la jumătate. Nu se știe cine l-a inventat. Există mai multe povești  care susțin diferiți inventatori, toate întâmplându-se în jurul aceleiași perioade.

O prima relatare spune că danezul Louis Lassen ar fi inventat hamburgerul în anul 1900, în New Haven, Connecticut, iar numele mâncării a fost dat de câțiva marinari din Hamburg care au gustat invenția și le-a plăcut enorm.

În 1885  Charlie Nagreen ar fi fost însă primul care a vândut o chiftea de carne tocată în chiflă la un trag din Seymour, Wisconsin, și ar fi numit-o după carnea de Hamburg cu care localnicii germani erau obișnuiți. În același an, frații Frank și Charles Menches au vândut un sandwich similar, tot cu carne de vită tocată, la un târg din Hamburg, New York.

Mai e și Otto Kuase care spunea că a inventat hamburgerul în anul 1891, gătind o chiftea și adăugând peste un ou prăjit, la care ulterior s-a renunțat.  Tot în 1891 ar fi apărut și  Oscar Weber Bilby care ar fi creat primul hamburger la fermă bunicului sau Oscar, într-o zi de 4 iulie.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre