Atmosfera sărbătorilor pascale s-a îmbogățit prin eforturile profesioniștilor de la Muzeul Național al Țăranului Român din București și de la Muzeul de Etnografie Brașov. Împreună au lucrat împreună să realizeze cea mai frumoasă expoziție ”De rândul Paștilor”, care poate fi admirată la Muzeul Național al Țăranului Român, sala ”Tancred Bănățeanu”.
Cea mai frumoasă expoziție de Paște. Icoane pictate pe ouă de struț
Încondeierea ouălor de Paște și pictarea icoanelor pe sticlă sunt forme individuale de exprimare ale artei decorative populare românești.
Prin eforturile profesioniștilor de la Muzeul Național al Țăranului Român din București și de la Muzeul de Etnografie Brașov a fost realizată o frumoasă expoziție.
Cele două instituții vă propun un dialog care se împletește între Oul Pascal, respectiv 60 de icoane încondeiate pe ouă de struț realizate de dr. Mariana Andone-Rotaru, și icoanele pictate pe sticlă.
Icoane pe sticlă
Icoanele pe sticlă, cu desen naiv și culori vii, pictate de artistul-țăran român din Transilvania în sec. XVIII-XIX, fac parte din patrimoniul nostru cultural. Din punct de vedere iconografic, acestea sunt o sinteză originală a tradiției creștine răsăritene cu a celei apusene.
Icoanele unicat reinterpretate pe ouă de struț sunt inspirate după vechi izvoade transilvănene pictate pe sticlă. Acestea au fost ”transcrise” cu ceară și băi succesive de culoare pe coaja de ou.
Pentru realizarea lor s-a apelat la piesele de patrimoniu păstrate în diferite colecții muzeale sau colecții private, provenind din: Nicula, așa numitele de Iernuțeni (reatribuite Nicula), Nordul Transilvaniei; Șcheii Brașovului; Făgăraș/Țara Oltului, Savu Moga, Matei Țâmforea, Petru Tămaș, Ana Deji.
Desenul a fost realizat cu ceară de albine topită cu ajutorul unui condei (chișiță) tradițional, iar chenarul de pe izvod (brâu cu motivul frânghiei răsucite – Nicula, brâu cu flori – Șcheii Brașovului sau motive geometrice redate cu aur – Țara Făgărașului) închide compoziția.
Culorile și tratarea desenului au urmărit particularitățile stilistice specifice școlilor de pictură pe sticlă reprezentate. Elementele aurite au fost redate cu foiță de aur de 24 k și foiță de argint, patinate cu propolis.
Icoane pictate pe ouă de struț
Mariana Andone-Rotaru este arheolog, muzeograf de peste 15 ani, doctor în istorie cu specializarea în epoca romană. Este pasionată de tot ce-i vechi, frumos și atins de patina timpului.
A experimentat un mod unic de decorare a ouălor de Paști, prin transpunerea și reinterpretarea pe ouăle de struț a icoanelor pictate cândva pe sticlă în Transilvania. Muzeograful a ținut cont de canoanele iconografice și de rigorile tehnicii de încondeiere.
Expoziția este deschisă până pe 9 mai
Expoziţia va putea fi vizitată până la 9 mai 2021, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.
Prețul biletelor:
- adulți – 8 lei;
- pensionari – 4 lei;
- elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei.
Biletele pot fi achiziționate și online: https://booktes.com/evenimente/muzeul-national-al-taranului-roman.
Postul Paștelui 2021. Când începe și ce aveți voie să mâncați
Expoziție grecească inedită la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului. 200 de ani de la câștigarea independenței
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook