Simona Ionescu / Redactor Șef

Nuntă, spulberată de angajații Consulatului din Dubai: „E eroare în sistem”. Poveste incredibilă

Nuntă, spulberată de angajații Consulatului din Dubai: „E eroare în sistem”. Poveste incredibilă
Nu puțini sunt românii care se plâng de serviciile consulare din străinătate. Deseori se reclama întâmplări care sfidează bunul simț și care îi pun pe oameni în mare dificultate. Cel mai recent caz e strigător la cer. Oficialii consulatului din Dubai au ruinat o nuntă, umilindu-i de-a dreptul pe protagoniști.

Raluca Mureșan, o româncă stabilită în Emiratele Arabe Unite, celebră bloggeriță de travel, povestește cum ceea ce ar fi trebuit să fie una dintre cele mai fericite zile din viața ei s-a transformat într-o poveste deosebit de tristă. Totul din cauza unor funcționari plătiți din banii contribuabililor români, deci și ai ei.

Tânăra urma să se căsătorească în week-end, a făcut solicitare online pentru oficierea căsătoriei la Consulatul României din Dubai, în urmă cu aproape trei săptămâni, și a avut parte de orice altceva.

Nunta nu a mai avut loc, documentele pregătite trebuie reînnoite, funcționarii au fost nesimțiți. I-au replicat că a fost „o greșeală din sistem” faptul că i-a fost confirmată o anume dată căsătoriei.

Mireasa a aflat că nu poate fi oficiată căsătoria

Raluca Mureșan este consultant în turism și are un blog de călătorii. La sfârșitul săptămânii trecute trebuia să se căsătorească civil la Consulatul României din Dubai. A mers acolo îmbrăcată în mireasă, cu câțiva prieteni, și, după o lungă așteptare, a aflat că nu poate fi oficiată căsătoria. Motivul: greșeala din sistem. În plus, actele pe care le-a transmis online nu vor fi luate în considerare, ele trebuind depuse fizic, „la ghișeu”.

Tânăra a relatat totul pe pagina sa de Facebook. Relatăm în cele ce urmează nefericita întâmplare, așa cum o povestește protagonista.

„Am plecat de acolo devastați efectiv, dezamăgiți și plini de furie. Și simțindu-ne ca doi clovni, care s-au pregătit pentru cea mai fericită zi din viața lor și au fost umiliți și batjocoriți. A fost oribil. Atâta nepăsare, indolență, incompetență”, afirmă românca.

Poveste de groază la Consulatul României din Dubai

„Noi ne-am îmbrăcat frumos, ne-am pregătit să devenim oficial o familie, am fost plini de emoție și fericire că, în sfârșit, are loc. Am râs și am chicotit, am cântat și ne-am hlizit până am ajuns la Consulat.  Am avut programare la 12:00. Nu ne-a băgat nimeni în seamă o oră și un sfert, iar când au terminat cei dinaintea noastră, ni s-a zis să stăm la rând, să așteptăm, că e altcineva în față. După o oră și un sfert de întârziere. Normal. Doar suntem la Consulatul României, trebuie să fie exact ca în România.

Ehh.. cel care era la rând nu mai era. Așa că ne-a venit și nouă rândul. Am zis numele, am dat dosarul, la care am fost întrebați:„Ați venit să depuneți actele, nu?!”, „Nu! Le-am depus online, am respectat tot pașii din procedură exact așa cum scrie pe site, avem confirmarea primirii actelor, avem confirmarea programării pentru oficierea căsătoriei”, moment în care domnul funcționar și-a pus mâinile în cap, s-a frecat pe frunte și la ochi, i-a zis colegei de la ghișeul alăturat că el cum face acum, că n-are cine să oficieze și s-a uitat la noi și a zis: „am niște vești proaste…”

Ceea ce ne-a comunicat el a fost că: mailul de confirmare a datei de oficializare a căsătoriei se trimite automat, nu trebuie luat în seamă, e greșeală de sistem; actele se depun la ghișeu, nu online, deși online scrie că se depun online; am zis ca am încercat să sunăm să ni se confirme telefonic, dar nu merg numerele de pe site, la care ni s-a răspuns „numerele acelea nu sunt ale noastre, nu știm cine le-a pus acolo”.

Când am întrebat de ce nu ni s-a comunicat nimic in cele 19 zile de când am făcut programarea (greșită din punctul lui de vedere), ni s-a spus că actele care se încarcă online nu se verifică niciodată de cei din consulat. Pai și atunci ce rost mai are să depui actele online?!”, a relatat Raluca Mureșan.

Personalul consular face reguli după bunul plac

Acum, certificatul medical depus de viitorii miri, nu mai e valabil, acesta e valabil doar 14 zile de la emitere, conform oficialilor consulari (deși pe el scrie citeț că e valabil 3 luni).

„Pentru a face programare la consulat, trebuie să ai certificatul medical care e valabil 14 zile, însă termenul pe care noi l-am primit a fost de 19 zile. Așadar, noua ne-a expirat certificatul înainte sa poată fi folosit. Iar Cireașa de pe tort: certificatul nu e in engleză, asta ni s-a zis, deși certificatul este bilingv arabă engleză. (…)

Domnul funcționar apoi ne-a spus că are nevoie de aprobarea doamnei consul pentru a accepta sau nu certificatul (de unde reiese că el îl vedea ca fiind și în engleză), dar că doamna Consul nu îi răspunde la telefon. Am apelat la XYZ cunoștințe, să o contactăm și după o perioadă de timp destul de mare, a răspuns sec că nu este nevoie de aprobarea ei și că „colegii mei cunosc procedura”. (n.r. – Consulul general al României în Emiratele Arabe Unite este, din aprilie 2015, Nicoleta Loredana Teodorovici)

Am plecat de acolo devastați efectiv, dezamăgiți și plini de furie. Și simțindu-ne ca doi clovni, care s-au pregătit pentru cea mai fericită zi din viața lor și au fost umiliți și batjocoriți. A fost oribil. Atâta nepăsare, indolență, incompetență. Iar partea cea mai tristă este că după ce ieri am povestit pe InstaStories ce mi s-a întâmplat, am avut zeci de mesaje în care mi se povesteau întâmplări asemănătoare, nefericite, absurde întâmplate la Consulatul din Dubai sau la alte misiuni din lume.

Ba chiar situație exact la fel întâmplată de curând altor miri care s-au dus, la fel ca noi, îmbrăcați frumos, cu rude, prieteni, fotografi etc. și li s-a zis la fel, ca programarea de oficiere a căsătoriei nu e corectă, e mesaj automat din sistem, o greșeală”, a mai menționat bloggerița.

Sursa foto: Instagram

Raluca l-a înlocuit deja pe Pepe. Mărturisirea soției „bătute” a ajuns pe masa instanței

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre