Cea mai importantă relicvă Rock & Roll, scoasă vreodată la licitaţie, se va tranzacționa azi. Are legătură cu John Lennon

Cea mai importantă relicvă Rock & Roll, scoasă vreodată la licitaţie, se va tranzacționa azi. Are legătură cu John Lennon
Albumul pe care John Lennon i-a dat un autograf asasinului său cu numai câteva ore înainte de crimă, în urmă cu 40 de ani, a fost scos la licitaţie în New York, în aceeaşi zi în care văduva artistului şi foşti colegi din trupa The Beatles l-au omagiat pe artist. Albumul licitat e considerat cea mai importantă relicvă Rock & Roll scoasă vreodată la licitaţie

Un exemplar din albumul „Double Fantasy”, pe coperta căruia apar John Lennon și Yoko Ono sărutându-se, și pe care Lennon l-a semnat pentru Mark David Chapman cu doar câteva ore înainte de moartea sa, pe 8 decembrie 1980, a fost scos la licitaţie de un colecţionar particular. Acesta a  apelat la casa de licitaţii Goldin Auctions, cu sediul în New Jersey.

Cea mai mare oferă făcută marţi s-a ridicat la 450.000 de dolari, dar albumul nu a fost vândut. Licitația se desfășoară online și se va încheia duminică. Potrivit unui purtător de cuvânt al casei de licitații, aceasta speră să obţină aproximativ 1,5 milioane de dolari în final.

Potrivit Goldin Auctions, Chapman a obţinut autograful de la Lennon în cursul aceleiaşi zile în care l-a împușcat. Imediat după asasinat  a aruncat albumul într-un ghiveci din faţa Dakota Apartments. Discul a fost găsit de criminaliștii chemați la locul faptei și poartă marcajul poliţiei din momentul în care a fost considerat probă.

Chapman, care suferea de tulburare borderline psihotică şi era din Hawaii, a tras patru focuri de armă de la mică distanţă înspre Lennon pentru ceea ce el a denumit „propria glorie”. În seara asasinatului, muzicianul se întorcea acasă, la Dakota Apartments din apropierea Central Park, alături de soţia sa, Yoko Ono. Lennon, în vârstă de 40 de ani, a decedat în drum spre spital.

Goldin Auctions a descris exemplarul ca fiind „fără îndoială cea mai importantă relicvă Rock & Roll scoasă vreodată la licitaţie”.

Ziua de 8 decembrie a fost dedicată de fosta soție și foștii colegi rememorării personalității lui Lennon. Aceștia au transmis mesaje emoționante. Cu această ocazie, Yoko Ono a făcut un apel la pace şi la reforma regimului armelor de foc, publicând pe Twitter fotografia ochelarilor pătaţi de sânge ai lui Lennon însoţită de mesajul: „Peste 1.436.000 de persoane au fost ucise de arme în Statele Unite după ce John Lennon a fost împuşcat şi ucis pe 8 decembrie, 1980”.

Sursa foto: goldinauctions.com, Instagram

Misterele din Munții Bucegi. „Ceva este acolo, cu siguranță!”

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp