S-a dovedit, în timpul experimentului, că aproximativ 200 de studenți au avut semnificativ mai puține șanse de stres după ce au văzut o oaie. Cei care au și mângâiat oile au fost și mai relaxați. Evident, e o priveliște limitată de obicei la mediul rural – turme de oi care pasc mulțumite pe întinderi vaste de câmp. Însă, potrivit cercetătorilor, introducerea lor în centrele orașelor și în campusurile universitare ar putea contribui la reducerea stresului în rândul oamenilor.
În ultimii doi ani, aproximativ 25 de oi au fost lăsate să ronțăie pe gazonul din campusurile centrale de la Universitatea din California. Iar oamenii de știință au descoperit că acestea fac mult mai mult decât să tundă, să fertilizeze și să îmbunătățească ecosistemul.
Cele patru rase de oi – Suffolk, Hampshire, Southdown și Dorset – și-au asumat acest rol pentru prima dată în 2021, în timpul pandemiei de Covid. Ele sunt îngrădite, li se oferă acces la apă curată și sunt duse și aduse la grajdurile lor de origine dimineața și seara cu o remorcă.
Cercetare avansată cu oi la Universitatea California
Cercetătorii au intervievat aproximativ 200 de studenți și angajați și au constatat că cei care au trecut pe lângă oi sau au studiat în apropierea lor au avut o „probabilitate semnificativ mai mică de a fi stresați” – în comparație cu persoanele care nu s-au întâlnit deloc cu animalele. Aceștia au constatat că întâlnirea cu animalele a contribuit la îmbunătățirea sănătății mentale a oamenilor și chiar s-a dovedit a fi un tonic calmant înainte de examene.
Autorul principal al cercetării, Haven Kiers, profesor asistent de arhitectură peisagistică și director al proiectului „Oile cositoare”, a declarat: „A început ca un experiment pentru a testa abilitățile lor de cosire, iar acum am publicat o cercetare despre modul în care acestea îi fac pe oameni să se simtă liniștiți”. Iar Mina Bedogne, un asistent de cercetare, a explicat: „Simplul fapt de a lua o pauză de la o zi de lucru haotică și de a observa fără să se gândească la turmă a adus bucurie multor oameni”, arată Daily Mail.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook