Trezirea cu anxietate și realizarea, aproape înainte de a deschide ochii, unei liste mentale a tuturor lucrurilor care ne îngrijorează, e ceva ce i se poate întâmpla oricui. Dar când acest fenomen crește și se cronicizează în timp, este un semn foarte clar că ceva nu este în regulă. Îngrijorarea necontrolată legată de sarcinile zilnice, activitățile profesionale sau orice altă problemă a vieții de zi cu zi este adesea un semn al unei tulburări de anxietate care trebuie tratată.
„Acest tip de anxietate poate fi o altă manifestare a anxietății generalizate, dar înainte de a generaliza simptomele, trebuie să căutăm rădăcina. În acest caz, rădăcina pare să fie, superficial, începutul zilei, dar în adâncul ei mai este ceva, o anumită teamă care este cauza stării de rău”, explică Inés Valderrábano, psiholog în sănătate la Instituto Psicológico Claritas în Madrid, pentru Vogue. Dacă vă confruntați cu astfel de stări, iată ce puteți face.
Determinați sursa problemei, înțelegeți de unde vine frica
Anxietatea matinală poate fi un răspuns la îngrijorarea excesivă de pe parcursul zilei și la stres. Într-adevăr, studiile au analizat răspunsul la trezire al cortizolului, hormonul stresului, și au descoperit că acesta este mai mare la începutul zilei la persoanele predispuse la anxietate de zi cu zi.
Această anxietate nu corespunde întotdeauna cu vârfurile de stres. Pentru un psiholog, este mai des o reacție la o frică care ne face inconfortabil; poate fi teama de a fi singur cu gândurile noastre și de a trebui să ne confruntăm cu ceva ce am evitat de mult. De fapt, această tendință de a suferi de anxietate matinală apare de obicei la persoanele cu tendință de a se autodepăși.
După cum explică Inés Valderrábano, dacă această anxietate este generată de perspectiva unei zile grele și de teama de a nu avea timp să facem totul, atunci sunt șanse ca ea să dispară de la sine. Dar dacă, dimpotrivă, „scopul final este să ai o zi încărcată pentru a fi ocupat și a nu avea timp de gândire, anxietatea nu scade în mod normal, tinde să rămână acolo”.
Acesta este motivul pentru care expertul sfătuiește să te întrebi de ce apare această anxietate. „Oare pentru că ziua promite să fie mai aglomerată decât de obicei? Oare pentru că este o zi ca oricare alta? Dacă nu-mi pot respecta toate programările sau toate responsabilitățile, ce spune asta despre mine?”
Puneți gândurile negative pe hârtie
Insomnia este una dintre cele mai mari boli ale secolului 21, iar anxietatea de dimineață tinde să fie asociată cu aceasta. „Când este timpul să mergem la culcare, scopul este să lăsați creierul în pace, astfel încât să se poată odihni. Dar dacă începi să rumegi, să planifici, să te gândești la azi și la mâine, la organizare și reorganizare, creierul nu poate intra în modul de somn și de aici începe necazul”, explică psihologul.
Pentru a reduce această anxietate la trezire, ea recomandă brain dump, o metodă care constă în a scrie toate gândurile negative înainte de a merge la culcare. Alte soluții sunt să nu te mai uiți la telefonul mobil cu o oră înainte de culcare, să bei ceai de plante sau să citești o carte. „Și dacă tot nu adormi, trebuie să te trezești”, explică expertul.
Nu ezitați să cereți ajutor și îndepărtați-vă de „ce-ar fi dacă”
Dacă aceste strategii nu reușesc să reducă anxietatea, dimineața pot fi întreprinse și alte acțiuni: să faci exerciții fizice pentru a promova concentrarea asupra mișcărilor, să schimbi sunetul obișnuit al ceasului cu alarmă în ceva mai relaxant și să te trezești mai devreme pentru a putea petrece liniștit anumite momente. Dar dacă, în ciuda acestor eforturi, această anxietate ne paralizează și ne împiedică să facem lucrurile pe care le iubim, este timpul să căutăm ajutor profesional.
Repetarea modelelor de gânduri negative și inutile în fiecare dimineață crește inevitabil anxietatea. Pentru a le contracara, psihologul sfătuiește să exerseze „letting-ul”: „În general, persoanele care suferă de anxietate dimineața se întreabă adesea ‘ce-ar fi dacă’, ceea ce favorizează anxietatea anticipativă. Pentru a rupe această buclă, este important să vă detașați de „ce-ar fi dacă”. Pentru a face acest lucru este mai bine să te opui acestor gânduri cu cu unele mai pozitive.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook