Cel mai vechi cimitir pentru animale de companie rămâne încă o enigmă

Cel mai vechi cimitir pentru animale de companie rămâne încă o enigmă
În Egipt, o decadă de săpături în vechiul port Berenice de la Marea Roșie (Berenike) a dezvăluit ceea ce unii cercetători numesc cel mai vechi cimitir pentru animale de companie din lume.

Cel mai vechi cimitir pentru animale de companie rămâne încă o enigmă. Aproape 600 de animale, în majoritate pisici, dar și câini și maimuțe, au fost găsite îngropate chiar dincolo de zidurile a ceea ce a fost, în urmă cu aproape 2.000 de ani, un port plin de viață din Egipt. 

Corpurile animalelor erau acoperite cu materiale textile sau ceramică

Multe dintre animalele respective au fost lăsate să se odihnească în pace purtând câte un guler metalic sau coliere cu mărgele delicate. Corpurile lor erau acoperite cu materiale textile sau ceramică. Dar erau animale de companie?

„Este ceva complet diferit de ceea ce descoperim de obicei”, spune Bea De Cupere, arheolog la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale din Bruxelles.

De Cupere a studiat animalele domesticite în întreaga lume antică, inclusiv în Egipt, dar nu a fost implicat în săpăturile de la Berenice.

Cel mai vechi cimitir pentru animale de companie, încă o enigmă

Robert Losey, un arheolog de la Universitatea din Alberta, pune la îndoială și afirmația lui De Cupere privind locul descoperit.

„Este un cimitir foarte interesant. Dar sunt foarte departe de primele înmormântări de animale care aveau în mod clar legături emoționale puternice cu oamenii”, spune Losey, care nu a fost implicat nici el în cercetare. 

Losey este specializat în înțelegerea arheologiei relațiilor om-animal și a realizat ample lucrări de teren în America de Nord și Siberia, inclusiv în mai multe locuri de înmormântare a animalelor mai mici, dar mult mai vechi.

Opiniile diferite ale arheologilor arată că locul considerat a fi cel mai vechi cimitir pentru animale de companie rămâne încă o enigmă, un loc stranui unde au fost îngropate mai multe animale.

Vedetă greu de recunoscut fără machiaj. Îi lipsește și altceva