Simona Ionescu / Redactor Șef

Cele mai înfricoșătoare tablouri din lume. Unele capodopere poartă peste veacuri blesteme grele

Cele mai înfricoșătoare tablouri din lume. Unele capodopere poartă peste veacuri blesteme grele
Marcel Duchamp spunea că “Un tablou care nu șochează, nu merita a fi pictat”. Iată care sunt operele de artă care au speriat întreaga lume. În spatele lor stau povești fascinante.

Unele sunt aducătoare de moarte, altele aduc suferințe celor care le privesc sau, deși e greu de crezut, provoacă incendii. Care sunt tablourile cele mai tulburătoare.

Unul dintre cele mai blestemate obiecte din istorie este un tablou creat în anul 1972. E vorba de un băiețel care stă în fața unei uși din sticlă, având alături o păpușă. Toți cei care au privit acest tablou au povestit că imediat au simțit stări de rău,  senzații de greață, căldură ciudată și mai ales sufocare.

„Tu să arzi!”

O adevărată nebunie a produs în anii 1990 tabloul intitulat „Băiatul în lacrimi”. Despre acest tablou se spune că provoacă incendii și nu poate sta niciodată în foc pentru că… nu arde. Povestea tabloului este înfricoșătoare. Autorul, pictorul Bruno Amadio era atât de obsedat de artă, încât și-a sacrificat propriul copil.

Povestea tulburătoare a tabloului „Băiatul în lacrimi”

Specializat în portrete, el și-a pus băiatul în față și i-a poruncit să plângă. Pentru că nu s-a întâmplat cum a vrut el, l-a ars pe micuț pe mână cu un chibrit, moment în care, copilul a izbucnit în lacrimi și i-a spus: „Tu să arzi”. Se spune că la nici două săptămâni, artistul a ars în flăcări alături de câteva dintre tablourile sale. Din nefericire, în scurt timp a pierit și copilul, bolnav de tuberculoză.

Condamnate la infertilitate

O altă poveste care tulbură este cea a pictorului Bruegel cel Bătrân, care a dat de un șir de nenorociri după ce a zugrăvit tabloul Adorația magilor, având-o ca personaj principal pe Fecioara Maria. Pentru a putea realiza acest tablou, pictorul a folosit-o ca muză pe verișoara sa, care nu a putut să mai rămână niciodată însărcinată. Și povestea s-a repetat cu toate soțiile celor care cumpărau tabloul.

Un negustor din Madrid, fascinat de frumusețea tabloului l-a achiziționat, dar în scurt timp toate corăbiile acestuia, folosite la comerț, au început să fie prădate de hoți. Speriat, acesta l-a vândut altui negustor, dar imediat depozitul unde avea marfa a ars în flăcări.

Urmașii acestuia au donat tabloul unui muzeu după ce n-au reușit să-l vândă, apoi opera de arta a ajuns să fie expusă la Galeria Națională din Londra. Când toată lumea credea că blestemul a fost înlăturat, s-a întâmplat un alt lucru ciudat. 100 de ani mai târziu, o femeie care a văzut obiectul, l-a distrus folosind un cuțit.

Rembrandt și tablourile blestemate

Saskia, prima soție a lui Rembrandt a murit după ce a fost pictată

Și asupra marelui Rembrandt planează un blestem. După ce le-a pictat, toate femeile din viața artistului au murit subit. Prima iubire a acestuia, Saskia, transpusă pe pânză prin tabloul Flora, a decedat de tânără. Și la fel s-a întâmplat și cu copiii pe care i-au avut împreună. Pictorul a avut aceeași soartă și cu cea de-a doua soție, Hendrickje Stoffels, care a murit după ce a fost zugrăvită într-unul dintre tablouri.

Blestemul portretelor l-a urmărit ulterior pe pictor tot restul vieții sale, care în final i-a pierdut pe toți cei dragi.

Claude Monet și focul

Când capodopera ilustrului pictor francez Claude Monet, intitulată Nuferi era expusă într-o clădire, aceasta lua imediat foc. Nenorocirile au luat sfârșit când a fost dusă la Muzeul Marmottan Monet din Paris unde se află și în acest moment.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre