Cheloo suferă de o boală dificilă. Nu a vrut să se afle despre suferința lui. Așa s-a născut

Cheloo suferă de o boală dificilă. Nu a vrut să se afle despre suferința lui. Așa s-a născut
Juratul de la iUmor suferă de o boala dificilă, care cu siguranță i-a dat multe bătăi de cap. Rapperul nu a dorit ca lumea să știe că are probleme de sănătate, însă totul a ieșit la iveală accidental.

În cadrul showului iUmor, Cheloo a scăpat un amănunt neștiut de nimeni până acum. Membrul formației Paraziții a mărturisit că suferă de o boală care îi afectează pe mulți, atunci când a fost pus în dificultate de ținuta unui concurent.

Cheloo suferă de daltonism, o boală a ochilor, adesea ereditară.

Daltonismul, denumit științific cecitate cromatică, este o stare patologică, o tulburare a vederii cromatice, constând în incapacitatea de a deosebi unele culori de altele (mai ales roșu si verde)(complementarele), deoarece fie receptorul responsabil pentru culoarea verde fie cel pentru culoarea roșie nu funcționează deloc și astfel persoanele văd în negru sau gri.

Simulare perceperea culorilor în cazul daltonismului

Daltonismul este o boală congenitală cauzată de o defecțiune a retinei sau a unei porțiuni din nervul optic. Deși boala este moștenită pe linie maternă, de daltonism suferă în special bărbații.

8% dintre bărbați și 0,5% dintre femei suferă de daltonism. Mai mult de 150 de ocupații profesionale (ex. giuvaergiu, căpitan de vapor, ofițer de poliție) nu sunt permise daltoniștilor și practic în toate domeniile vieții aceștia se pot găsi în situații defavorabile lor.

Daltoniștii au dificultăți în a obține permisul auto

Deși Cheloo are permis auto și conduce, opinia oftalmologilor e împărțită în ceea ce-i privește pe cei care suferă de această afecțiune, și este posibil ca daltoniștii să nu obțină niciodată carnet de șofer.

Medicii oftalmologi autorizați cu examinarea medicală pot decide (și în marea majoritate o fac) respingerea oricărui candidat afectat de discromatopsie. Totodată, la nivel mondial sunt foarte puține țări care nu permit discromatopilor să fie șoferi amatori.

Vestea bună este că daltonismul poate fi corectat cu ajutorul unor lentilele de corecție. Astfel, aceștia pot să perceapă și nuanțele cromatice pe care anterior nu le puteau observa. În 80% din cazuri daltonismul se poate corija în totalitate.