Cine a descoperit cafeaua?

Cine a descoperit cafeaua?
În fiecare dimineață, milioane de oameni își beau cafeluța. Unii o cumpără de la un automat, dar alții preferă să o facă la ibric, cu caimac. De unde vine cafeaua?

Cafeaua face parte din viața noastră cotidiană, fiind consumată pentru energia pe care o dă sau pur și simplu din obișnuință. Cofeina, pe care o conție, este un stimulent al sistemului nervos, reduce somnolența și oboseala, ajutându-ne, totodată să gândim mai limpede, scrie evz.ro. Există numeroase tipuri de cafea, în funcție de zona de proveniență și tot atâtea moduri de preparare.

Cafeaua are o istorie bogată. Efectul stimulator al cafelei a fost asociat de multe ori cu un anumit extaz religios, practicat de vraci şi preoţi.

Cine a descoperit cafeaua?

O legendă de pe la 1400 ne relatează cum un păstor pe nume Khaldi a remarcat vioiciunea caprelor din turma sa după ce acestea au consumat fructele roşii dintr-un tufiş salbatic. El însuşi gustă fructul şi se simte revigorat. Nişte călugări, văzându-l dansând cu caprele, fierb misticele boabe pentru a-i ajuta să stea treji noaptea pentru ceremonii.

O altă poveste spune că un derviş a fost exilat în deşert. Pe când mergea fară ţel, o voce îi şopteşte să consume fructul, pe care încearcă în zadar să-l înmoaie în apă. Bând pur şi simplu lichidul, crede că este un semn de la Allah că a supravieţuit şi recomandă tuturor reţeta.

Provincia Zemen din peninsula Arabia este vreme îndelungată singura sursă de cafea, care se cultivă din secolul al XV-lea. Prima referinţă la cafea însă, dincolo de legende, este din secolul al IX-lea. Boabele care ieşeau din portul yemenit Mocha erau păzite cu mare atenţie şi nici o plantă fertilă nu avea voia să iasă din ţară. Totuşi, pelerinii musulmani aduc arbori de cafea în ţările lor, fiind în curând instalate plantaţii şi în India.

Când a apărut prima cafenea

  • Cafeaua este la început privită drept aliment şi nu băutură, iar în Orient toate păturile sociale au acces la ea. Ca băutură caldă este preparată din secolul al X-lea. Renumitul tămăduitor Avicenna administra cafeaua în chip de medicament.
  • Din cafea, etiopienii produceau chiar un fel de vin, prin fermentarea în apă a boabelor uscate. Originea cafelei se pare că ar fi o zonă a Etiopiei numită Kaffa, de unde se răspândeşte în Arabia, Yemen şi Egipt.
  • În Europa, cafeaua ajunge prin portul Veneţia, nodul comercial cu negustorii arabi. Popularitatea şi-o câştigă în momentul în care este oferită ca alternativă la băuturile reci.
  • Mulţi europeni deprind acest obicei în timpul călătoriilor. În secolul al XVII-lea, când olandezii domină comerţul naval, se introduce cultivarea la scară largă în Indonezia, Java, Sumatra, Sulawesi şi Bali.
  • Odată ce francezii aduc o plantă de cafea în Martinica, cafeaua ajunge şi în America Latină.
  • Motivul pentru care Brazilia este astăzi cea mai mare producătoare de cafea este o boală care s-a răspândit în culturile asiatice în secolul al XIX-lea, care le-a compromis.
  • În 1453 cafeaua este adusă la Constantinopol unde este deschisă prima cafenea din lume. Totodată legea turcească permite femeii să divorţeze dacă soţul său nu îi aduce zilnic raţia de cafea.
  • Cafeaua, declarată băutură permisă creştinilor de către Papa Clementin al VIII-lea, este adoptată de Europa în momentul în care se deschide prima cafenea la Veneţia, în 1645, urmată de una în Paris, în 1672.
  • La 1700, în Londra există 2000 de cafenele.