Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine este Filippo Sorcinelli, stilistul Papei și al preoților de la Vatican

Cine este Filippo Sorcinelli, stilistul Papei și al preoților de la Vatican
Artistul eclectic Filippo Sorcinelli este un apreciat stilist, organist, galerist și creator de parfumuri.  Iar peste toate, e stilistul personal al papilor. Și al altor înalți prelați de la Vatican.

Înainte de a vă spune povestea lui, aflați că parfumurile create de acesta, cu care, cine știe, poate însuși Papa Francisc își colorează olfactiv zilele, se când și în România. Le găsiți în parfumeriile de nișă. Parfumier de nișă la nivel internațional Filippo Sorcinelli este atât de mult apreciat încât creațiile sale au fost incluse în lista celor mai bune parfumuri de către Financial Times. Parfumul acestuia, Unum LAVS a fost supranumit  „Tămâia tuturor tămâilor”.

„Cei care trăiesc o ceremonie pot imagina divinitatea. Însă, divinitatea reprezintă frumusețe, mister și sentiment de măreție. Smirnă și o atingere armonioasa care evidențiază o natură extraordinară. LAVS este un atelier care reprezintă un ritual pe baza de lemn de trandafir.

O armonie a simțurilor, cu acorduri aurii de opopanax, fibre misterioase de ambră și o simfonie mistica de tonka. Imposibilul care devine posibil, un „Unic” care nu lasă în urma sa goliciune. O comoară colorată pe baza de elemi, într-o armonie solemnă cu note de cuișoare, labdanum și coriandru” – aceasta e descrierea celebrului parfum. Dar, sub brandul său, a lansat multe, care toate merită descoperite.

Croitorul Papei, tatuat și nonconformit

Ca orice artist adevărat e o adevărată apariție. Contul său de Instagram e plin de imagini în care apare la bustul gol, cu tatuajele abstracte la vedere. Chiar așa, Filippo Sorcinelli este cunoscut drept designerul care îl îmbracă pe Papa Francisc și pe cardinali, iar aceștia îl consideră cu adevărat o inspirație.

Cunoscut drept unul dintre cei mai apreciați maeștri de orgă din Italia Filippo Sorcinelli este couturier ecleziastic. Iar cu brandul său LAVS a îmbrăcat doi papi în ultimii ani: pe Papa Benedict al XVI-lea și pe Papa Francisc.  Personalitate complexă, Filippo Sorcinelli este și curator și galerist.

Cum a ajuns Filippo Sorcinelli designerul preferat al Vaticanului

Evident, toată lumea se întreabă cum a ajuns Filippo Sorcinelli să îmbrace doi papi deja. „Un prieten drag era pe cale să fie hirotonit preot și, instinctiv, i-am propus să-i realizez „casula”. Acea haină a fost numărul zero al afacerii mele”, amintește Affaritaliani.it. Fix din acest episod din 2001, a început cariera lui Filippo Sorcinelli, născut în 1975 în regiunea Marche Mondolfo, în provincia Pesaro-Urbino.

În copilărie mergea adesea la sacristie pentru că mama lui face curățenie în biserica. Stilistul a descoperit vesmintele liturgice de mic, dar și muzica orgii și mirosul de tămâie. Toate aceste elemente i-au marcat viitorul lui Filippo Sorcinelli, care s-a bazat inițial pe atelierul mătușilor sale, până la deschiderea propriului atelier. Câțiva ani mai târziu, a venit în contact cu Biroul de sărbători liturgice al Papei și de acolo a făcut marele salt. Atelierul lui a fost sfințit și binecuvântat de preoți.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LAVS (@atelier_lavs)

Sorcinneli, „moștenit” de Papa Francisc de la Benedict al XVI-lea

Sorcinelli  a făcut haine pentru Benedict al XVI-lea mai întâi și apoi pentru Papa Francisc.  Cea mai recentă lucrare a sa cu ocazia Iertării Celestiniene din L’Aquila: „O muncă solicitantă pentru că am făcut nu numai veșmintele pentru Papa Francisc, ci și pe cele pentru toți preoții prezenți.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LAVS (@atelier_lavs)

Și pentru a face asta a trebuit să găsim o cantitate considerabilă de material, a povestit acesta, sursei citate, anul trecut. „Îmi asum libertatea de a spune că, dacă este ceva, moda tinde să fie inspirată de artă și mai bine de arta sacră. Cercetarea mea este orientată către semne și simboluri ale imensului artistic din moștenire medievală”.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre