Cine este Herman Berkovits, românul care îl tratează de decenii pe premierul Benjamin Netanyahu

Cine este Herman Berkovits, românul care îl tratează de decenii pe premierul Benjamin Netanyahu
Un român din Maramureș este medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu. Zilele trecute, acesta i-a administrat importantului om de stat vaccinul anti COVID-19, iar imaginile din momentul respectiv au făcut înconjurul planetei. Brusc, medicul a devenit cel mai cunoscut de pe planetă.  Dar cine este Herman Berkovits?  

Povestea lui Herman Berkovits, cetățean de onoare al Bucureștiului și al Târgului Lăpuș care trăiește de 45 de ani în Israel e cutremurătoare. Provine dintr-o familie de evrei care a îndurat ororile nazismului. Ambii săi părinți au ajuns, în adolescență, în lagăre de exterminare.

În vârstă de 73 de ani, celebrul medic e originar din Târgu-Lăpuș. La finele liceului, din dorința mamei sale, încă bântuită de moartea celor mai bune prietene ale sale în lagărul de la Auschwitz, tânărul a plecat să studieze pediatria la Cluj. Erau doar 50 de locuri, pe care se „băteau” sute de tineri. El era singurul din orașul său care voia să se facă medic. Și a luat examenul. „Am vrut să fiu pediatru pentru că mama mea a fost la Auschwitz.

S-a făcut pediatru la dorința mamei. Nu regretă

Toată familia a pierit în Auschwitz. Și tatăl meu a fost în multe lagăre de exterminare. Mama mea a avut o perioadă foarte grea și la Auschwitz și în alte tabere de muncă, unde au murit multe prietene de ale ei. Erau de aceeași vârstă, 16 -17 ani. Au murit și de foame și de boli. Îmi povestea mama: când găseam o coajă de cartof, eram cei mai fericiți oameni din lume. Visul mamei a fost ca eu să devin medic pediatru”, amintește Herman Berkovits într-un interviu acordat Fanatik.ro.

A absolvit facultatea în 1971, după care, trei ani și jumătate a lucrat în circumscripții sanitare din Cluj. „Acolo am învățat foarte multe, am făcut chirurgie mică, tratamente, eram medic generalist. Ca generalist, trebuia să faci totul. Cred că am primit multă siguranță”, a povestește celebrul medic în același interviu.

Apoi, șase luni a făcut armata. S-a dus voluntar, la un regiment ,și consideră că a fost un gest de onoare și datorie pentru țara sa natală. După ce a încheiat stagiul militar, în 1975, a plecat în Israel, împreună cu soția sa, pianistă. A plecat cu niște planuri, însă, în final, viața a avut altele mai mari pentru el.

La 40 de ani ani era cel mai cunoscut medic din Ierusalim

În Israel, medicul s-a specializat și după ceva timp și-a deschis propria clinică. Era de mai bine de un deceniu în Israel când devenise cel mai cunoscut medic din Ierusalim. Când premierului i s-a născut cel de-al doilea copil, Avner, în urmă cu 26 de ani, a căutat pe cel mai bun medic pediatru.

„Așa îmi zicea el și așa a ajuns la mine. I-am tratat pe cei doi fii ai săi, Yair și Avner”, povestește medicul român. În 1999, Netanyahu i-a cerut să fie medicul lui și al soției lui. „Așa am devenit medicul său și al familiei, inclusiv al părinților. L-am tratat pe tatăl premierului până la vârsta de 102 ani, chiar a murit în brațele mele. Și pe tatăl doamnei Netanyahu l-am tratat tot eu, până la 97 de ani, când a murit tot în brațele mele”, mai povestește românul, pentru sursa citată.

Netanyahu l-a vrut pediatru, apoi medic de familie

Apoi, în 2009, când Beniamin Netanyahu a fost ales premier, a cerut ca specialistul român să devină medicul lui personal și oficial. „A fost o mare cinste să fiu ales. Dar a fost într-un fel și normal, pentru că eram medicul lui de mulți ani. Între mine și Beniamin Netanyahu s-a legat și o mare prietenie, are încredere în mine. Familiile noastre sunt împreună la toate evenimentele, fie ele bune sau nefericite.

În octombrie și în noiembrie am petrecut alături de domnul Netanyahu ziua sa de naștere și apoi a soției. Eram doar noi și familia lui, 10 – 12 persoane în total. Facem parte din familia lor, într-un fel. Soția mea a fost profesoara de pian a celor doi fii ai lui Netanyahu. Ea este foarte bună prietenă și cu soția premierului”, a mai povestit acesta.

Din această postură, Herman Berkovits este la dispoziţia premierului 24 ore din 24. „Când vreau să plec undeva, trebuie să găsesc 1 – 2 medici care să fie întâi aprobaţi de Guvern şi cu care să ţin legătura nonstop”, relatează Herman Berkovits.

Ce atribuții are  ca medic oficial al premierului

Ce atribuții are ca medic personal și oficial al premierului? Pe lângă grija legată de sănătatea premierului și a familiei sale, o dată pe an e obligat să dea un raport în toată media, despre situația lui de sănătate.

„Urmăresc tot ce se întâmplă cu sănătatea lui. Deocamdată, totul merge bine. Tratamentele și examinările și observațiile merg bine. Pentru mine, este o mare responsabilitate. E o personalitate politică celebră la nivel global”, mai spune Herman Berkovits, medicul care, toată viața lui a știut să păstreze discreția, o chestiune obligatorie într-o așa poziție.

Sursa foto: Instagram, 2mnews.ro

Tatiana Stepa, de 2.000 de ori în ”Cenaclul Flacăra”. Fiul ei îi cântă piesele

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp