Simona Ionescu / Redactor Șef

Tatiana Stepa, de 2.000 de ori în ”Cenaclul Flacăra”. Fiul ei îi cântă piesele

Tatiana Stepa, de 2.000 de ori în ”Cenaclul Flacăra”. Fiul ei îi cântă piesele
Cântăreața de folk Tatiana Stepa a plecat dintre noi în 2009. Avea doar 46 de ani. A fost un copil din popor: o fată de mineri din Valea Jiului. Acum, fiul ei îi cântă piesele.

Tatiana Stepa a urcat de cel puțin 2.000 de ori pe scena ”Cenaclului Flacăra”, apoi la ”Totuși iubirea”. A cântat pe 31 iulie 2009, la Vama Veche, iar o săptămâna mai târziu, pe 7 august, trupul ei obosit s-a prăbușit din pricina cancerului de col uterin.

Tatiana Stepa a fugit din Valea Jiului ca să scape de sărăcie

Tatiana Stepa a cântat folk timp de 27 de ani. Ca să supraviețuiască, a lucrat în mină în Valea Jiului. Și-a crescut singură copilul, Cătălin, și și-a îngrijit părinţii, grav bolnavi, cu o dăruire de sfântă. Deși grav bolnavă, a cântat pe scenă, la Vama Veche, cu o săptămână înainte de a muri.

Cântăreața de folk Tatiana Stepa a plecat dintre noi la doar 46 de ani. Nu a avut o viață ușoară, dar ea spunea că a avut o viață frumoasă. A fost un copil din popor: o fată de miner din Valea Jiului. Mama ei a fost slugă de la 10 ani, iar tatăl a fost copil de regiment. Au fugit în Valea Jiului ca să scape de sărăcie. Cei doi frați au fost și ei mineri.

Tatiana Stepa povestea în interviuri mai vechi că avea puține jucării și o trotinetă pentru toți copii familiei. A fost înconjurată de muzică, din prima zi a vieţii: părinţii ei s-au cunoscut cântând.

La grădiniță, a cântat pentru prima dată pe o scenă, apoi a făcut cursuri de balet, vioară și pian. A făcut Liceul de Arhitectură din București când s-a întâlnit cu muzica folk.

Tatiana Stepa a cântat în 2.000 de spectacole la ”Cenaclului Flacăra”

În anii ʼ80, Cenaclul Flacăra condus de poetul Adrian Păunescu avea un succes uriaș, în special în rândul tinerilor, iar Tatiana Stepa a urcat pe scena ridicată pe stadionul din Făgăraș, în septembrie 1982.

A fost foarte bine primită de cei 30.000 de spectator. A cântat atunci ”Și-am să-mi fac o doină”, una dintre cele mai populare piese folk și azi. A rămas în componența Cenaclului până în 1985, când acesta a fost interzis.

Până la desfiinţarea Cenaclului, în 1985, Tatiana Stepa a fost prezentă în circa 2.000 de spectacole, apoi, după 1990, în Cenaclul ”Totuși iubirea”, organizat și acum de fiul poetului Adrian Păunescu, Andrei. Însă, după 1990, spectacolele erau rare, iar ca să supraviețuiască, Tatiana Stepa a lucrat vreme de 11 ani în mina Lupeni, apoi ca tehnoredactor de carte.

Povestea că Adrian Păunescu ”i-a ordonat” să învețe tehnoredactarea computerizată, ceea ce i-a fost de mare folos.

Fiul Tatianei Stepa îi cântă piesele

Tatiana Stepa s-a căsătorit foarte tânără și a divorțat când băiatul ei, Cătălin, avea mai puțin de un an. Ca să poată cânta prin țară cu Cenaclul Flacăra, copilul a crescut în casa bunicilor. Cătălin Stepa, acum în vârstă de 37 de ani, i-a moștenit talentul mamei și cântă muzică folk.

Părinții și un frate au murit, iar Tatiana Stepa spunea că, în ciuda faptului că și ea este foarte bolnavă, a trebuit să supravieţuiască, pentru a putea să-i înmormânteze omeneşte pe toţi.

”Mă simt un om binecuvântat. Cred că viaţa mea a fost şi este frumoasă. Câtă vreme există în viaţa mea muzică şi poezie, rugăciune şi iertare, copii care se joacă, Dumnezeu şi Marea Neagră, prieteni şi iubire, credinţă şi uitare, restul nu contează. Am trăit miracole pentru care nu ştiu ce am făcut ca să le merit. Am iubit şi am fost iubită. Am făcut greşeli. Am avut slăbiciuni. Unele lucruri le-am făcut prea devreme, altele prea târziu. Am cântat, am creat, am su­fe­rit, am fost fericită, am luptat, am plâns, m-am bucurat. Am trăit!”, spunea Tatiana Stepa cu puțin timp înainte de a muri.


Cum arăta o cafenea în Roma Antică. Abia acum au găsit-o

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre