Coada- calului este o plantă care prosperă în zonele mlăştinoase şi care se găseşte pe toată întinderea Europei şi a Statelor Unite. Are o mulți de calități curative și este bun in curele de slăbit.

Coada-calului. Acţiune

Antiseptică, antimicrobiană, antiinflamatorie, diuretică, depurativă, activează circulaţia locală. Planta coada-calului este  bogată în minerale consolidează oasele şi dinţii, dar are are și efect antiacid la nivel gastric şi cicatrizant.

Coada-calului ajută la tratarea mai multor afecțiuni: infecţiile genito-urinare, bolile renale, problemele prostatei, obezitatea, artrita, ulcerele hemoragice şi tuberculoza, afecţiunile reumatice, combaterea celulitei, fracturi osoase, tetanie, hemoragiile interne şi externe şi pentru scurgerile vaginale, boli ale rinichilor, prostatite, boli reumatice, detoxifiere.

În uz extern, coada-calului ajută la vindecarea contuziilor, degerăturilor, neuro-dermitelor, edeme ale picioarelor, grăbeşte cicatrizarea rănilor, a ulcerului varicos, combate transpiraţia excesivă a picioarelor.

Coada-calului. Cum se administrează

Pulberea de coada-calului se obţine prin măcinarea plantei uscate, se administrează de 3- 4 ori pe zi câte o linguriţă, fiind bine tolerată de organism în tratamente de lungă durată şi eficienţă în: tratarea hemoragiilor, anemiilor posthemoragice, consolidarea oaselor şi dinţilor, prevenirea şi tratarea bolilor cardio-vasculare.

Maceratul la rece se obține prin adaosul într-un litru de apă a 4- 6 linguri de pulbere de coada calului și se lasă la infuzat de seara până dimineața. Se consumă apoi pe parcursul întregii zile. Are acţiune diuretică, elimină surplusul de apă din ţesuturi, detoxifică organismul.

Infuzia (ceai) se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită care se infuzează 10- 15 minute, se bea câte 1- 2 ceşti pe zi.

Decoctul se face mai concentrat, respectiv  1 lingură cu vârf de plantă la o cană de apă, se fierbe 10 minute, apoi se strecoară şi se foloseşte pentru comprese în uz extern.

În uz extern se recomandă comprese în caz de: abcese, eczeme, epistaxis (hemoragii nazale, cand se recomandă ca în decoctul preparat a se adauge puţină sare şi să se facă aspiraţii nazale de 2 – 3 ori pe zi, transpiraţie abundentă a picioarelor.

Coada-calului – Precauţii şi contraindicaţii

  • Datorită conţinutului mare de siliciu nu este indicat consumul acestei plante pentru copii mai mult de 2 săptămâni (se fac pauze şi apoi se reia).
  • Nu prelungiţi o cură de coada-calului mai mult de 6 săptămâni.
  • Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.
  • Coada-calului poate irita tractul digestiv.
  • Este bine să o evitaţi dacă suferiţi de boli cardiace sau renale.

Cu cine se pupă Virgil Ianțu în izolare? Are COVID-19

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri