Coaja de stejar. Remediu pentru afecţiunile gâtului, hemoroizi şi mătreaţă

Coaja de stejar. Remediu pentru afecţiunile gâtului, hemoroizi şi mătreaţă
Să nu vă mire dacă medicul vă recomandă să beți ceai din coajă de stejar în caz că aveți inflamații sau infecții. Preparatele din coajă şi fructe de stejar sunt remedii naturiste eficiente pentru multe boli. Coaja de stejar este un bun remediu pentru afecţiunile gâtului, hemoroizi şi mătreaţă.

 

Stejarul  este copacul acela falnic, cu frunze dantelate, ușor de recunoscut. Poate fi întâlnit din câmpie până la 1000 m altitudine. Nu numai că este frumos, dar poate fi și vindecător pentru mai multe boli.

Coaja de stejar vindecă inflamaţii şi infecţii

Stejarul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente şi tonifiante. Vindecă o serie de inflamaţii şi infecţii.

În scop terapeutic se folosesc: scoarţă de ramuri tinere, recoltată în aprilie-mai, frunzele, ce se recoltează în iunie şi fructele (ghinde) care pot fi recoltate în septembrie-octombrie.

Preparatele din coajă şi fructe de stejar sunt remedii naturiste eficiente pentru boli ale stomacului, pentru hemoroizi, fistule anale, leucoree, faringite, gingivite dar şi pentru degerături, arsuri şi transpiraţia excesivă a membrelor. Îl găsiți în farmacii și maganizele plafar.

Pentru uz intern, se foloseşte sub formă de decoct de scoarţă (ceai), pentru a trata diareea, febra şi hemoragiile intestinale.

Sub formă de cafea de ghinde măcinate, sunt tonifiante pentru stomac şi pentru intestin. Cafeaua de ghinde poate fi folosită de persoanele care au sensibilitate la stomac, ficat şi intestine.

Cafeaua de ghinde se prepară dintr-o linguriţă de fruct de stejar prăjit şi este foarte eficientă în caz de diaree, pentru reglarea scaunului.

Pentru ameliorarea gastritei hiperacide, ulcerului şi enteritelor se recomandă un decoct preparat dintr-o lingură linguriţă de scoarţă mărunţită la 200 de ml. de apă rece. Amestecul se fierbe 20-30 minute. Se recomandă consumarea a două căni de ceai neîndulcit pe zi, între mese.

Coaja de stejar. Remediu pentru afecţiunile gâtului, hemoroizi şi mătreaţă

Pentru uz extern se foloseşte decoctul de scoarţă pentru gargară în tratamentul afecţiunilor gâtului, în stomatite şi gingii sângerânde.

Decoctul de scoarţă folosit sub formă de băi de şezut este eficient în caz de hemoroizi, iar dacă-ţi clăteşti părul cu el poţi lupta eficient contra mătreţii.

Pentru spălături şi comprese se utilizează un decoct preparat din două linguri de scoarţă de stejar care se lasă la infuzat 10 minute, şi încă vreo două ore, înainte de strecurare, pentru a se pătrunde.

Ceaiul din scoarţă de stejar poate fi folosit şi pentru amelioarearea transpiraţiei excesive a mâinilor şi picioarelor, prin spălături locale cu un decoct preparat din 20-30 g de scoarţă de stejar la 1 litru de apă.

Coaja de stejar. Precauţii

Chiar dacă sunt remedii naturiste, consumate în exces, preparatele pe bază de coajă sau fructe de stejar pot provoca o serie de neplăceri.

Prezenţa taninului poate provoca iritaţii gastrice, vomă şi constipaţie.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp