Columbo, detectivul prăfuit. Peter Falk era printre favoriții lui Nicolae Ceaușescu

Columbo, detectivul prăfuit. Peter Falk era printre favoriții lui Nicolae Ceaușescu
Serialul Columbo a avut 69 de episoade, care au rulat între anii 1968–1978 și 1989–2003. În total, Peter Falk a jucat rolul timp de 35 de ani. L-au văzut și românii pentru că Nicolae Ceaușescu era fascinat de acest detectiv ponosit, dar foarte deștept.

Detectivul prăfuit Columbo a fost interpretat de actorul Peter Falk. Nu dădeai doi bani pe el. Era îmbrăcat cu un trenci ponosit, cu părul vâlvoi, un hârb de mașină și un trabuc stins în gură. Columbo rezolva în fiecare episod câte o crimă, cu autor neașteptat.

Columbo, detectivul prăfuit

Peter Falk a ținut mai multe generații lipite de televizor. Detectivul Columbo a fost difuzat și la noi, iar străzile erau pustii când începea un nou episod. Nicolae Ceaușescu a permis să fie difuzat în România pentru că era fascinat de detectivul prăfuit.

Peter Falk a început să joace încă de la 12 ani. A jucat cu mari vedete, dar celebritatea a venit abia o dată cu serialul Columbo. După ce a fost respins din serviciile armate în timpul celui de-al doilea război mondial pentru că avea un ochi protetic (de sticlă). Ochiul său drept canceros fusese îndepărtat când avea trei ani.

Așa că a devenit bucătar în marina comercială. Ulterior a obținut o diplomă de licență în științe politice și un master în administrație publică. A devenit analist de management, dar această profesie nu îl încânta. În cele din urmă, a decis să se mute în New York pentru a-și face cariera în actorie.

Peter Falk a jucat cu mari vedete, dar celebritatea a venit abia o dată cu serialul Columbo

Peter Falk a devenit cunoscut abia la 41 de ani, după performanța sa ca detectiv de omucideri Columbo din Los Angeles. Îmbrăcat în trench și fumător de țigări, cu un ochi de sticlă. Mai avea și o rablă de mașină și o nevastă cicălitoare. Plus că nu era deloc arătos și avea 1,68 m înălțime.

El a avut prima apariție ca Columbo în filmul TV din 1968 ”Prescription: Murder”. Pe o perioadă de 35 de ani (1968-2003), actorul a interpretat personajul în 69 de episoade intermitente și filme destinate televiziunii. A câștigat patru Premii Emmy pentru acest rol.

La bătrânețe, suferea de demență și de boala Alzheimer

Peter Michael Falk și-a pierdut ochiul drept la vârsta de trei ani, ca urmare a extirpării unei tumori maligne. A purtat un ochi de sticlă toată viața. În ciuda acestui handicap, el a practicat sportul în adolescență, în special baseball-ul și baschetul. A debutat pe scenă ca actor amator, într-o piesă școlară, la vârsta de 12 ani.

A debutat pe celebrul Broadway, în 1956. În ciuda succesului înregistrat pe scenă, un impresar l-a sfătuit să nu se aștepte la o carieră de actor de film, din cauza ochiului de sticlă. Dar, destinul lui a fost altul. A devenit un actor celebru pe toată planeta.

În 2008, fiica sa adoptivă a afirmat că actorul suferea de demență și de boala Alzheimer

A fost căsătorit cu actrița Shera Danese și are doi copii. În 2008, fiica sa adoptivă a afirmat că actorul suferea de demență și de boala Alzheimer. Starea de sănătate i s-a înrăutățit după o intervenție la șold din 2008. S-a stins din viață în noaptea de joi, 23 iunie 2011, la locuința sa din Beverly Hills. Avea 83 de ani.

Actorul a fost recompensat cu o stea pentru activitatea sa din televiziune, situată în partea de sud, aria 6600, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood. Sursa: britannica.com


La ce filme se uita Nicolae Ceaușescu. Îi plăceau serialele

John Wayne, o legendă a vestului american. Viața în afara ecranului

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp