Cornel Dinu, procurorul-fotbalist, tras de limbă de Denise Rifai

Cornel Dinu, procurorul-fotbalist, tras de limbă de Denise Rifai
Cornel Dinu este una dintre cele mai reprezentative figuri ale fotbalului românesc. Deseori este considerat orgolios, uneori arogant, dar foarte inteligent, citit, cult. I se spune ”procurorul” pentru că a studiat Dreptul, dar și pentru că are opinii juste. Este tras de limbă de Denise Rifai.

Sobru, elegant și rasat. Asta spun prietenii și criticii lui Cornel Dinu (72 de ani). S-a născut în același an cu Clubul Sportiv Dinamo (1948), iar el a jucat toată cariera de fotbalist la acest club, scrie capital.ro.

A avut 454 de meciuri în Liga 1 și 53 de goluri marcate. A fost mulți ani căpitanul echipei naționale, pentru care a jucat de 75 de ori și a marcat 7 goluri. Unii îl admiră, alții îi critică. Să vedem ce îi spune jurnalistei Denise Rifai care l-a invitat în emisiunea pe care o realizează la Kanal D.

Cornel Dinu, procurorul-fotbalist, tras de limbă de Denise Rifai

Cornel Dinu este invitat marți, 29 iunie, la “40 de întrebări cu Denise Rifai, de la ora 23:00, la Kanal D. Fost jucător și antrenor de fotbal va avea de răspuns la ”întrebări roșii”, incommode.

Să sperăm că va fi sincer și va oferi detalii despre cariera sa, despre eșecuri, dezamăgiri, dar și amănunte despre viața personală.

  •  “De ce ați renunțat la avocatură pentru fotbal?”
  •  “De ce v-a eliminat fosta Securitate de la Dinamo?”
  • “Ați fost dependent de alcool?”
  • “Cum v-ați decis să infiati un copil?”
  • “Ați încercat vreodată să vă luați viața?”
  • “Sunteți invidios pe succesul lui Mircea Lucescu?”
  • “Vă considerați un tip superior?”.

Sunt doar câteva dintre cele 40 de întrebări adresate lui Cornel Dinu în ediția de marți a emisiunii moderată de Denise Rifai, la Kanal D.

Cornel Dinu, aristocratul neînțeles

Cornel Dinu fotbalistul a fost unul dintre liderii generaţiei Guadalajara (Cupa Mondială din 1970). Ca sportiv, atât la echipa de clubul  Dinamo, cât şi la echipa naţională a României, Dinu a fost un jucător excepţional.

A cucerit șase titluri de campion, a fost declarat de trei ori cel mai bun fotbalist al anului în România şi a deținut vremelnic recordul de selecţii sub tricolor.

A urmat cariera de antrenor şi nu sunt puţini microbişti care să nu-şi amintească de Cornel Dinu antrenor la „U” Cluj. S-a întâmplat în 1987 şi a fost un mandat de scurtă durată, fiind „detaşat” ulterior la FC Olt Scorniceşti.

Fostul mare fotbalist a scris cinci cărți autobiografice. El povesteşte despre perioada petrecută la Universitatea. „Nu eram de acord cu regimul în care trăiam. În plus aveam o origine și o educație aristocratică și, mai ales, aveam o gură foarte slobodă. Eram recunoscut din acest punct de vedere, pentru că înjuram și criticam regimul și ceea ce se petrecea în vremurile acelea.

Ca urmare, din 85 până în 89, viata mea s-a transformat într-o vânătoare continuă, nu mi s-a mai dat voie să intru în București. Oriunde mă duceam, Securitatea venea după mine și începeau rapoartele denigratoare, greutățile, mizeriile. Eram silit să plec în altă parte.

Atunci Valentin Ceaușescu a fost singurul care s-a oferit să mă ajute. Obosit de vânătoarea aceasta continuă, am acceptat postul de antrenor la Scornicești”, se arată în volumul „Jucând cu destinul”.

Cine este Cornel Dinu

Născut la Târgoviște într-o familie de aristrocraţi, Cornel Dinu a dobândit o educație aleasă și un acut spirit justițiar. A urmat în viață traseul tatălui său, jurist de profesie și doctor în Drept.

Părintele lui făcea parte dintr-o familie de boieri moldoveni din Bârlad care au avut averi foarte mari, pierdute, bineînțeles, după 1947. Mama provenea dintr-o familie de sârbi foarte înstăriţi din Târgovişte şi era absolventă a Academiei de Comerţ.

Cornel Dinu și-a făcut studiile superioare la Facultatea de Drept. Nu a ajuns să profeseze niciodată, dar s-a ales cu supranumele „Procurorul”. A înțeles că timpurile pe care le trăia atunci nu i-ar fi permis să-și exercite profesia așa cum ar fi fost normal.

Cuplul Cornel şi Silvia Dinu au adoptat un băiat, în urmă cu mulţi ani. Corneluş a fost pus în situaţia ingrată de a-şi conduce mama pe ultimul drum. Dar, Sivia Dinu  a reuşit să-l vadă la casa lui.


Ion Ghițulescu, o voce de aur la radio. Comentatorul de la „Fotbal minut cu minut” a murit

Gică Hagi la 56 de ani. De la ”copilul teribil”, la ”Regele” fotbalului românesc