Cristi Puiu, premiat la Festivalul Internațional de Film de la Sofia

Cristi Puiu, premiat la Festivalul Internațional de Film de la Sofia
Regizorul și scenaristul român Cristi Puiu își adaugă în palmares un nou premiu deosebit de important. Acesta este, de departe, cel mai premiat reprezentant al branșei, în România.

Cristi Puiu a primit Premiul FIPRESCI 96 Platinum Award, acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film la SIFF. Celebrul om de cinema a fost recompensat cu acest premiu alături de Terry Gilliam. Regizorul și scenaristul român va fi primi, alături de alt regizor de calibru, Terry Gilliam,  FIPRESCI 96 Platinum Award în cadrul celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Sofia. Premiul va fi conferit de Federația Internațională a Criticilor de Film, a anunțat, ieri, Sofia International Film Festival (SIFF).

„Filmele faimosului scenarist și regizor, Cristi Puiu, fondator al „Noului val în cinematografia română”, sunt unul dintre motivele pentru care România a captat atenția lumii cinematografiei”, e motivația juriului.

A  studiat Arte Plastice la Geneva

Cristi Puiu s-a născut la București, în 1967. El a  studiat Arte Plastice la École Supérieure des Beaux-Arts din Geneva. După întoarcerea în România, a continuat să picteze. Dar a început să filmeze și primul său lungmetraj – Marfa și banii (2001). A urmat Un cartuș de Kent și un pachet de cafea, film care a fost premiat cu Ursul de aur pentru un scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în 2004.

A urmat un alt film care a devenit celebru. Prezentat inițial, ca proiect, la Întâlnirile de la Sofia, în 2004, filmul Moartea domnului Lazarescu (2005) a avut premiera mondială la Cannes și a primit premiul principal la secțiunea „Un Certain Regard”. Au urmat alte șase premii la Transilvania Festivalul Internațional de Film (TIFF), dar și la Chicago sau Copenhaga. Lungmetrajul a devenit o emblemă a Noului Cinema Românesc, se mai arată pe site-ul Sofia Film Fest (SIFF).

Exclusiv. Gina Pistol știe să țină aprinsă pasiunea în cuplu. Fotografiile spun totul