Pentru cei mai tineri, pentru cei care nu l-au cunoscut vreau să conturez un pic cine a fost Cristi Pațurcă. Îl pot numi fără rețineri o vedetă a Pieții Universității din 1990, dar și o vedetă a spiritului și dorinței de a te simți liber într-o societate care parcă renăștea la acel moment.
L-am cunoscut pe Cristian Pațurcă în mod direct la Casa de Cultură a Studenților, acolo unde-și petrecea cea mai mare parte a timpului. Avea posibilitatea să facă repetiții acolo, „antrena” tinere talente, organiza spectacole pentru studenți. Era un fel de „profesorul perfect”, mereu cu multă disponibilitate de a-i învăța pe cei care aspirau la o carieră artistică. Îndrăgostit total de muzică.
Poza de mai sus e făcută la Casa de Cultura a Studenților, în 1995. Pe pian este Rona Hartner. Am făcut, atunci, un spectacol cu ei pentru studenții și profesorii de la stat și de la ”particularele” care abia înmugureau. Un spectacol minunat, în care am cooptat inclusiv studenți talentați, azi adevărate vedete. Fuego – Paul Surugiu, de exemplu. A fost, cred, una din primele sale urcări pe scenă de când venise de la Turda în București. Cu siguranță, însă, a fost prima sa apariție în presă. Pentru că a fost inclus în reportajul despre acest concert, alături de Cristi Pațurcă, Rona Hartner, Grupul Vouă, reportaj apărut în revista Student Party și Evenimentul zilei, publicații la care lucram.
Recunoștința politicienilor de dreapta pentru care s-a bătut
Cristi a scris și a cântat „mai bine mort decât comunist”, seară de seară în Piața Universității. Practic, a împins din spate, spre conștiința civică, Dreapta românească. Când a ajuns la putere, în noiembrie 1996, Dreapta, legitimată de Fenomenul Piaţa Universităţii dar şi de Cristian Paţurcă, aceasta i-a „mulţumit” artistului luându-i casa şi lăsându-l pe drumuri (foto jos). O poveste urâtă, care însă l-a împins către o perioadă neagră, de autodistrugere. A visat la libertate şi noua clasă politică i-a distrus sufletul, speranțele.
Noii politicieni au făcut averi, Cristi a făcut o pneumonie, o tuberculoză…
Golanul numărul 1 al revoltei spirituale, omul care, cu muzica lui a țintuit pe asfaltul Pieței zeci de mii de oameni cu năzuințe democratice, s-a stins anonim, într-o garsonieră închiriată, în ianuarie 2011.
Cariera lui Cristian Pațurcă a început înainte de revoluție
Cristian Paţurcă a urmat cursurile Liceului „Tudor Vladimirescu” din Capitală şi a cântat în formaţia Rond, cu care a câștigat premiul I la Festivalul de muzica rock „Top T”de la Buzău, în 1989, obţinând acelaşi premiu şi la Festivalul „Gala Muzicii Tinere”, tot în ultimul an al dictaturii comuniste.
În 1990, Cristian Paţurcă avea 25 de ani și a devenit celebru după ce a compus şi a cântat în Piața Universității „Imnul golanilor”.
De tânăr a fost atins de aripa unei boli teribile. În 2007 se lupta, în spital, cu o tuberculoză ce aproape era să-i ia răsuflarea. Medicii au reușit să-l salveze atunci.
Avea să se stingă pe 18 ianurie 2011 la vârsta de 46 de ani, după o lungă bătălie cu această tuberculoză.
În 1990 a compus „Imnul golanilor” într-un WC
Cântecul său, „Imnul golanilor” a fost compus într-un WC al Universității București. A fost preluat și cântat de alții, precum Valeriu Sterian sau Dr. Barbi.
Înainte să moară a declarat, într-un interviu dat Evenimentului zilei, referindu-se la Ion Iliescu: „Ioane, te-am iertat. Dar nu uit!”. Singurul om politic care l-a vizitat pe patul de spital, unde era internat, a fost Traian Băsescu, care l-a și decorat cu Crucea Națională „Serviciul Credincios”.
Acest „golan” cu chitara ne-a lăsat amintire „Imnul golanilor”, de-a pururi mărturie a revoltei unei părți a românilor împotriva comunismului.
Va dau linkul pentru a-l asculta pe Cristi Pațurcă aici, dar și textul „Imnului golanilor” din 1990.
A fost odata ca-n povesti, a fost in Romania
O gasca mare de golani ce-au alungat sclavia
Noi nu ne-am confundat nicicand cu oamenii de bine
Veniti si neocomunisti si fara de rusine.
Refren:
Mai bine haimana, decat tradator
Mai bine huligan, decat dictator
Mai bine golan, decat activist
Mai bine mort, decat comunist.
Vrem libertate, nu comunism si nici schimbari de forma
Si de aceea securisti, sa nu ne puneti norma.
Noi nu vrem neocomunism nici neolibertate
Democratii originale si nici minciuni sfruntate.
Ne-ati intrebat ce vrem aici, dar stie toata tara
Noi sustinem punctul 8 de la Timisoara.
A cazut 473, ce tinea TVR
Legata in lanturile ei, dar tot degeaba e.
Alegeri fara comunisti, fara nomenclatura
Si nu va temeti de golani fara coloratura.
Din cei care-au murit aici, ne-am reintors naluci
Sa nu mai fie cum a fost, macelul de atuncï.
Miracolul din viața artistei. Îngerul a salvat-o pe Rona Hartner de la moarte
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook