Criza Euthyrox continuă. Pacienții sunt disperați

Criza Euthyrox continuă. Pacienții sunt disperați
Un medicament vital, special pentru tratarea unei boli care afectează enorm de mulți români, nu se mai găsește, din nou, în farmacii. Criza medicamentului a început odată cu pandemia, iar acum e din nou panică printre pacienți, după ce ultimele stocuri s-au ”evaporat”.

Este vorba despre Euthyrox, medicament pe care îl folosesc bolavii de tiroidă. Chiar dacă în urmă cu trei săptămâni au venit stocuri noi, acestea s-au epuizat în timp rercord în farmacii, în vreme ce la televizor a început să se facă intens reclamă unui supliment alimentar pentru tiroidă.

Amintim că, la finele lunii trecute, autoritățile anunțau că această criză s-a încheiat. În țară ar fi ajuns, pe lângă medicamentele comandate, și o donație de 5.000 de cutii de Euthyrox, din partea Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente. Acestea au fost distribuite doar în opt orașe ale țării. În Iași medicamentul a putut fi găsit în doar nouă farmacii, în timp ce în Capitală medicamentul s-a găsit în șase farmacii, iar la Constanța, Buzău și Timișoara doar câte o farmacie a avut medicamentul.

”În continuare se consideră și se spune că pacienții și-au făcut stocuri. Deja au trecut trei luni de când s-au făcut stocurile alea mari și piața ar fi trebuit să se regleze. Piața nu se reglează în continuare. De câte ori aud această declarație nu pot să mă gândesc decât că nimeni nu știe exact care este cauza și fiecare încearcă să găsească alt vinovat și de data asta vinovatul de serviciul este pacientul”, a spus Rozalinda Lepădatu, notează Capital.

România este mai la coada țărilor aprovizionate în general de marile companii, din cauza contextului legislativ și a prețurilor scăzute. Pe de altă parte, de la un an la altul numărul bolnavilor de tiroidă crește alarmant. Potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, la finalul anului 2016, incidenţa tiroiditei diagnosticate crescuse cu 71% faţă de 2010, fiind înregistrate 83.413 cazuri de boli tiroidiene. Unul din motive e viața stresantă pe care o duc românii, pe mai toate planurile.

Sursa foto: Pixabay / Tabeajaichhalt