Crucea Roșie Română intervine în satele și comunele fără medici de familie

Crucea Roșie Română intervine în satele și comunele fără medici de familie
În multe din satele românești serviciile medicale lipsesc cu desăvârșire. Deși localitățile au clădiri dedicate dispensarelor, personalul medical ocolește localitățile izolate. Singura salvare a acestor oameni o reprezintă caravanele umanitare.

Crucea Roșie Română  a lansat la sfârșitul săptămânii trecute proiectul umanitar „Caravana de Bine”, un proiect prin care duce medicii aproape de oamenii din comunități vulnerabile. Timp de două zile, în comuna Gura Teghii din Buzău, o comunitate fără medic de familie, au fost realizate 750 de consultații gratuite pe 5 specializări: cardiologie, pediatrie, medicină generală, diabetologie și oftalmologie.

„Proiectul umanitar “Caravana de Bine” dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, e menit să ofere acces la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină  generală, interne, pediatrie, oftalmologie, cardiologie, diabetologie.

Caravana face parte din Campania națională de promovare a sănătății în comunitățile rurale și este implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC)”, arată reprezentanții Crucii Roșii Române.

Ce a făcut Caravana de Bine a Crucii Roșii Române la Gura Teghii

Prima locație unde a ajuns Caravana de Bine a Crucii Roșii Române a fost Gura Teghii, o comună din județul Buzău formată din 7 sate: Furtunești,  Gura Teghii (reședința),  Nemertea, Păltiniș,  Secuiu, Vadu Oii și Varlaam. Comuna are aproximativ 3374 de locuitori – 20% dintre persoane au peste 60 de ani și numai  7,35% dintre locuitori sunt copii sub 14 ani.

Comunitatea nu are medic 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞 de mai bine de un an de zile, iar chestionarele aplicate de voluntari înainte de venirea Caravanei arată că 60% dintre locuitori nu au fost niciodată la medicul de familie în ultimul an, nici copiii minori ai acestora și nici persoanele vârstnice din familie.

Echipa Caravanei de sănătate care s-a deplasat la Gura Teghii a fost formată din  36 de persoane – voluntari, medici de specialitate din Brașov, Galați, București și Buzău, asistenți medicali și personal angajat al Crucii Roșii Române.

Timp de două zile, în cabinete medicale constituite în Căminul Cultural  au fost efectuate 750 de consultații gratuite pentru 230 de persoane pe următoarele specializări: 43 consultații pediatrie, 100 consultații cardiologie în cadrul cărora s-au efectat 100 de EKG-uri, 145 consultații medicină generală în cadrul cărora s-au efectuat tot atâtea ecografii abdominale, 103 consultații diabetologie și boli de nutriție, 133 de consultații oftalmologie, respectiv 226 manevre măsurare parametri.

Comunitate fără medic de familie de un an

„Prima Caravana de Bine a fost un maraton al umanității. Cadrele medicale au muncit efectiv fără pauze de la ora 10.00 diminineața și până seara la ora 20.00. Nu ne-am putut opri, nici noi organizatorii și nici specialiștii. Mă înclin în fata medicilor, asistenților medicali, voluntarilor și oamenilor din comunitate pentru modul exemplar în care a decurs prima noastră Caravană de sănătate.

Singurul regret este că plecăm și că în urma noastră rămân oameni care au nevoie în continuare de sprijin medical. Insă Caravana trebuie să-ți continue drumul spre următoarea destinație unde alte sute de persoane se confruntă cu acceleași nevoi urgente de sănătate”, a declarat Raluca Buzea, manager programe educație pentru sănătate la Crucea Roșie Română.

Caravana Crucii Roșii Române s-a implicat și în ajutorul pentru Ucraina

A doua oprire a Carvanei de Bine este în jud. Dâmbovița, la Căminul Cultural Poiana, în perioada 25 – 26 februarie. Pentru că evenimentele dureroase din Ucraina au făcut ravagii, reprezentanții Crucii Roșii s-au alăturat și acțiunii primarului din Târgoviște. Crucea Roşie, filiala Dâmboviţa și Primăria orașului au organizat la Târgovişte campania umanitară ‘Oamenii ajută oameni’, pentru a veni în sprijinul refugiaţilor din Ucraina. Este amplasat un cort în Piaţa Tricolorului, lângă Consiliul Judeţean, unde cetățenii au început să aducă donații.

Până în luna septembrie 2022, Caravana va ajunge și în județele Arad, Botoșani, Brăila, Caraș Severin, Mehedinți, Olt, Ialomița, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Bacău, Bihor, Suceava.

„În fiecare comunitate rurală din cele 16 județe, voluntarii Crucii Roșii Române desfășoară demonstrații de prim ajutor – pentru adulți si copii, sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentația copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC.

De asemenea, voluntarii Crucii Roșii Române vor culege informații în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte și profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale și de educație pentru sănătate”, mai transmit reprezentanții Crucii Roșii.

Recomandarile noastre