Cu ce se ocupă Bitză de la Ro-Mania la 7 ani de când a plecat din țară

Cu ce se ocupă Bitză de la Ro-Mania la 7 ani de când a plecat din țară
Considerat un pilon important în dezvoltarea hip-hopului românesc, Bitză a revenit pe scena rap-ului de la noi cu piesa Mama Spunea, în colaborare cu Tata Vlad. Lansată în urmă cu trei săptămâni, piesa se bucură de un succes colosal pe toate platformele digitale și este într-o continuă creștere.

Bitză de la Ro-Mania a plecat din țară în 2014, după ce a bifat o carieră interesantă. Mihai Biță, (42 de ani) cunoscut sub numele de scenă Bitză, s-a consacrat drept cântăreț român de muzică hip-hop. El a debutat în trupa Ro-Mania, trupă care a lansat multe piese adaptate din folclorul românesc. La scurt timp, Mihai a părăsit trupa Ro-Mania și împreună cu alți trei băieți, a înființat o nouă formație, numita Déjà Vu, trupă cu care a abordat o multitudine de stiluri, mergând de la RNB până la dance.

După un singur album Déjà Vu, Bitză se orientează spre hip-hop și apare ca invitat la piesa „Fără tine” de pe albumul Categoria grea al trupei Paraziții. În primele doua ediții (2004, 2005) ale festivalul FânFest, Roșia Montană, Bitză a concertat pro bono în cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană”. În 2014, Bitză a decis să părăsească România. După mulți ani în care a fost invizibil pe piața  muzicală, acum a revenit. A revenit nu numai în muzică, ci și în țară.

Ce „spunea” mama lui Bitză

Lucrată în urmă cu doi ani și jumătate, piesa Mama Spunea are dublă cetățenie.  E o piesă care îmbină rap-ul old school cu emoțiile și sentimentele, legată de cele mai importante sfaturi ale mamei, Mihai Biță, pe numele real, a vorbit despre povestea ultimului său hit. Bitză a început să lucreze la piesă în perioada în care se afla în Spania, împreună cu Tata Vlad, continuând-o acasă, în România. Plăcut impresionat de versuri și de povestea piesei, Tata Vlad a decis să colaboreze cu Bitză și să o lanseze împreună.

„Piesa a fost scrisă pe bucăți. Am început instrumentalul și jumătate de refren în Spania și i le-am arătat lui Vlad. A fost foarte încântat. Versurile le-am terminat când m-am întors în țară, din Spania. Am zis să am o infuzie de inspirație locală. Ulterior i-a plăcut și lui Vlad să fie pe piesă, el știind-o dinainte. I s-a părut tare și a decis să lucrăm împreună la ea și să o lansăm”, povestește Bitză, unul dintre artiștii casei de discuri Roton.

O poveste aparte stă și în spatele videoclipului. Clipul piesei  Mama Spunea îi înfățișează pe Bitză și pe Tata Vlad în mai multe cadre din diferite zone ale Bucureștiului, cei doi încercând să facă un „mic paralelism între stradă, de unde plecăm toți, și momentul în care pleci de pe stradă, când ieși din cartier”.

„Am încercat să sugerăm că, pe baza sfaturilor mamei, poți să te duci într-un loc mai bun, și nu mă refer la Rai (n.r. râde). Clipul s-a filmat în București, pe stradă, în câteva locații. Am filmat la Palatul Odeon și undeva pe un acoperiș, de pe un bloc din Piața Victoriei. Vlad și-a dedicat câteva zile în mod special pentru filmarea clipului. El locuind în Spania, a trebuit să planificăm destul de exact apariția asta”, explică Bitză.

Cu ce se ocupă fostul „băiat dur de cartier”

„Am o relație foarte bună cu familia mea, o relație foarte apropiată cu mama, cu sora mea, cu nepoții. Tatăl meu a plecat dintre noi în urmă cu 20 de ani. În mare, piesa se referă la sfaturile mamei mele, se referă în general la lucruri pe care le poți folosi de-a lungul vieții. În teorie, părinții, mama, care este cea mai apropiată de copii, ar trebui să le dea”.

Cu toate că a fost plecat o bună perioadă de timp din România, Bitză nu a stat deloc deoparte. Și nici nu s-a reorientat profesional. Artistul a lucrat atât pentru cariera sa solo, cât și pentru alți artiști internaționali. Bitză și Tata Vlad au mai multe proiecte împreună pentru artiștii de afară, atât în limba engleză, cât și în cea spaniolă.

„Lucrez constant și continuu pentru cariera mea solo, dar și pentru alte proiecte în limba spaniolă și engleză. Și în Spania la fel, chiar dacă din țară s-a văzut ca și cum aș fi făcut o pauză, de fapt, nu a fost așa. Stăteam câte patru-cinci zile constant și continuu să scriu și să compun. Am lucrat pentru alții în Spania, nu pentru cariera mea, nu pentru a lui Vlad sau pentru B.U.G. Mafia. Sunt niște proiecte internaționale”, a declarat Bitză.

El a povestit de ce a ales să plece din România. „Am plecat din țară pentru că nu mai aveam chef de România. Am simțit nevoia de o pauză. Eram încărcat atât emoțional, cât și personal și aveam destul de multe ieșiri, crize. Spania m-a liniștit. M-am întors acasă pentru câteva luni, să îmi văd familia, și a venit pandemia. A început cu lockdown și cu granițe închise, am zis că trebuie să fiu mai degrabă în țară, lângă familie, lângă prieteni, dacă, Doamne- ferește!, se întâmplă ceva, te urci într-o mașină și ajungi. Din Spania nu ar fi fost atât de ușor”, mai arată Bitză.

Sursa foto: Roton