Cum a ajuns Osama Bin Laden pictat într-o biserică ortodoxă. Imagini copleșitoare

Cum a ajuns Osama Bin Laden pictat într-o biserică ortodoxă. Imagini copleșitoare
Astăzi se împlinesc 19 ani de la atacul terorist de la World Trade Center, în care aproape 3.000 de oameni din New York și din Pentagon și-au pierdut viața, iar alte 25.000 de mii de persoane au fost rănite. Pe peretele uneia din bisericile din Timișoara se găsește cea mai neobișnuită pictură religioasă din lume. Aici e pictat Osama Bin Laden atacând celebrele „Turnuri Gemene”. Imaginile sunt copleșitoare.

Americanii, și nu numai ei, comemorează vineri, 11 septembrie 2020, trecerea a 19 ani de la atacul terorist de la World Trade Center. Două “turnuri de lumină” au fost aprinse la cartierul general al Departamentului american al Apărării, amintind de „Turnurile Gemene” din New York, lovite de două avioane de pasageri în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001.

Atacul orchestrat în acea zi de către 19 militanţi ai grupării teroriste Al-Qaeda, condusă de cel considerat cel mai mare terorist din istorie, Osama Bin Laden, a provocat moartea a aproape 3.000 de oameni în New York, dar şi la Pentagon, şi rănirea a peste 25.000 de persoane.

Atacul din 11 septembrie 2011 a fost cel mai mare atac care a avut loc pe teritoriul Statelor Unite, de la bombardarea bazei militare de la Pearl Harbor, în 1941.

Teroristul numărul 1 imortalizat într-o frescă bisericească

Fresca realizată de pictorul Ion Bădilă în Capela Militară ortodoxă din Piaţa 700 din Timișoara, îl înfăţişează pe fostul lider Al-Qaeda în chip de Satana. Cum s-a ajuns aici, a mărturisit chiar pictorul, într-o declarație dată în exclusivitate. Teroristul este cea mai pură reprezentare a răului, crede artistul. Pictorul bisericesc Ioan Bădilă și soția sa începuseră, în vara anului 2001, să picteze pereții bisericii. În luna septembrie 2001, ajunseseră la o scenă importantă. Chiar în ziua atentatului.

„Lucram la „Pogorârea în iad” şi am văzut la televizor cum era prezentat atentatul terorist din America, despre care toată lumea spunea că reprezintă Apocalipsa şi iadul adus pe Pământ. Poate dacă nu lucram atunci la acea scenă, niciodată nu aş fi ajuns să-l pictez pe Bin Laden. Am considerat că teroristul este cea mai pură şi justificată reprezentare a răului”, explica în 2002, pictorul Ioan Bădilă.


Mădălina Ghenea surprinsă în cele mai neașteptate ipostaze. Vedeți ce poate să facă

Papa, noi declarații revoluționare: „Plăcerile sunt de la Dumnezeu”


Fresca prezintă, sub picioarele Mântuitorului, flăcările Iadului, turnurile de la World Trade Center arzând, un drac ţinând în mână o bombă pe care se pregătește să o lanseze şi un avion la care se uită un personaj îmbrăcat în haine tradiționale arabe, cu barbă. Elementul central al frescei este reprezentat de Osama Bin Laden, călare pe un avion Boeing ce se îndreaptă spre „Turnurile Gemene”.

Trebuie spus că este în tradiția picturii bisericești (ortodoxe) preluarea unor crâmpeie din realitatea cotidiană în lucrări. Exemple concludente găsim și în bisericile și schiturile vechi din Moldova, unde, deseori, diavolii pictați în anumite scene erau reprezentați sub formă de turci cu șalvari și iatagane, amintind de perioadele în care aceștia atacaseră țara.

Sursa foto: Adrian Pîclișan