Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum alegi ghiozdanului copilului tău

Cum alegi ghiozdanului copilului tău
Începutul fiecărui an școlar vine cu stresul alegerii rechizitelor și mai ales a ghiozdanului pe care copilul tău urmează să îl folosească cinci zile din săptămână. Deoarece copilul tău se află în perioada de dezvoltare, alegerea unui ghiozdan potrivit este foarte importantă.

Deoarece copilul tău se află în perioada de dezvoltare, alegerea unui ghiozdan potrivit este foarte importantă.O alegere greșită îi poate crea puștiului tău probleme permanente de spate sau gât. Alegerea unui ghiozdan confortabil nu trebuie să fie stresantă, doar ține cont de ce ar putea afecta sănătatea copilului.

Cum alegi ghiozdanului copilului tău

Dacă îți dorești ca micuțul tău să se simtă confortabil când poartă ghiozdanul pe drumul spre școală, este bine să alegi o dimensiune proporțională cu nivelul de dezvoltare fizică a copilului tău. Pentru a nu incomoda copilul, ai grijă că ghiozdanul să respecte următoarele indicații: să nu ajungă mai jos de zona mijlocului sau mai sus de zona umerilor; să nu se extindă cu mai mult de 3 cm în lateralul umerilor.

Cum alegi ghiozdanului copilului tău. Ce greutate trebuie să aibă

Pentru a nu afecta coloana copilului tău, trebuie să alegi mereu un ghiozdan care să cântărească mai puțin de 15% din greutatea prichindelului tău, luând în considerare și toate rechizitele și cărțile care vor fi în interior.

Astfel, pentru un copil care cântărește 40 de kilograme, ghiozdanul nu ar trebuie să depășească 6 kg, iar pentru un copil de 20 de kilograme, ghiozdanul plin cu cărți ar trebui să ajungă la mai puțin de 3 kilograme.

Pe lângă ghiozdanul clasic, mai ai opțiunea să îi cumperi prichindelului un troller pe care îl poate transporta pe roți, deseori prin intermediul unui mâner ergonomic. Acest tip devine din ce în ce mai popular, deoarece copilul nu trebuie să mai care greutate în spate, ci o poate trage sau împinge confortabil pe roți. În condițiile în care li se cere copiilor să vină la școală nu doar cu manuale și caiete, ci și cu multe culegeri grele, un troller poate fi alegerea care îi ferește pe elevi de dureri de spate.

Cum alegi ghiozdanului copilului tău. Ce tip de bretele să alegi

În primul rând, ghiozdanul ar trebui să aibă două bretele, pentru că greutatea lui să fie distribuită uniform. Folosirea unei singure curele poate cauza probleme în dezvoltarea coloanei, dar și dureri de gât și de umăr.

În al doilea rând, bretelele trebuie să fie ajustabile pentru a putea poziționa ghiozdanul în modul cel mai confortabil pentru copil, cu doar câțiva centimetri deasupra taliei. În cazul în care curelele nu sunt egale și bine strânse pe corp, ghiozdanul se poate mișcă prea mult și poate cauza dureri de spate, mai ales dacă este greu.

Poți alege un ghiozdan care să aibă bretele și în jurul bazinului și al pieptului. Cureaua din jurul bazinului trebuie să fie fixată după dimensiunea copilului și are rolul de a prelua o parte din greutatea de pe umeri. Cureaua din dreptul pieptului este folosită pentru a apropia bretelele de umăr și a permite mișcarea liberă a mâinilor.

Pentru a proteja umerii copiilor de presiunea greutățîi și a le oferi o experiență cât mai confortabilă, alege bretele cât mai late, care sunt căptușite!

 Cum alegi ghiozdanului copilului tău. Din ce material trebuie să fie

Deoarece ghiozdanul va fi folosit aproape zilnic, alege un material rezistent, cum sunt cele sintetice din poliester sau nailon. Mai mult, aceste fibre sunt deseori rezistente la apă, factor important în special la începutul școlii, în sezonul ploios.

Pentru suprafață posterioară a ghiozdanului, optează pentru un material care să respire, care să nu îl facă pe copil să transpire. Opțiunile sunt burete de susținere a spatelui sau chiar un cadru metalic ce îl încurajează pe copil să țînă coloana dreapta.

Cum alegi ghiozdanului copilului tău. Ce tip de compartimentare trebuie să aibă

O compartimentare adecvată, cu buzunare simetrice, contribuie la o distribuire optimă a greutățîi. Învață-ți copilul că, pentru un confort sporit, când își face ghiozdanul pentru a două zi, să poziționeze obiectele grele mai aproape de spate și pe cele ușoare spre exterior.

Tipul de compartimentare va fi diferit în funcție de vârstă copilului, un elev de liceu poate va avea nevoie de un buzunar pentru laptop, în timp ce unui elev în clasa I nu îi va fi necesar mai mult de un compartiment.

Cum alegi ghiozdanului copilului tău. Ce își dorește copilul

Deoarece copilul tău va fi cel care poartă ghiozdanul, este bine să țîi cont și de părerea lui când alegi modelul. Asta nu înseamnă că trebuie să faci rabat de la calitate, ci doar să ajungi la o cale de mijloc care îmbină o croiala bine făcută cu desenul sau culorile preferate ale puștiului tău.

Pe lângă ce își dorește copilul, ai grijă că ghiozdanul să aibă benzi din material reflectorizant pentru că puștiul tău să fie în siguranță dacă vine singur acasă după lăsarea întunericului. Benzile vor reflectă orice lumina care cade pe ghiozdan, pentru că acesta să fie cât mai vizibil pe stradă.

Printre cei mai importanți factori când alegi un ghiozdan sunt dimensiunea și greutatea lui, pentru că nu vrei să îi creezi probleme de spate sau de gât copilului tău. Dar pentru că el să se bucure de fiecare utilizare, e bine să îl consulți atunci când este vorba de model.

Musaca de post cu vinete. Nu uitaţi să puneţi usturoi!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre