Cum arătau rubricile de matrimoniale în anii ’70. De acolo începea totul pentru „cei singuri”. FOTO

Cum arătau rubricile de matrimoniale în anii ’70. De acolo începea totul pentru „cei singuri”. FOTO
Înainte ca aplicațiile de genul Tinder să intre puternic pe piața matrimonialelor, oamenii își găseau partener cu ajutorul ziarelor. Iată cum arătau rubricile de matrimoniale în anii ’70.

Oamenii se iubesc și își caută parteneri de când lumea. Înainte ca tehnologia modernă să preia controlul, relațiile funcționau după o serie de reguli deja stabilite din moși strămoși. Dacă în București tinerii îndrăgostiți ieșeau la cofetăria Scala să mănânce o prăjitură, sau se plimbau decent prin parc, în America avea loc o adevărată revoluție în materie de relații. O serie de fotografii vechi au relevat cum arătau rubricile de matrimoniale în anii ’70. 

În prima jumătate a secolului XX, se putea să te căsătorești cu iubita ta din copilărie, cu copilul partenerului de afaceri al tatălui tău sau cu un băiat sau o fată drăguță pe care ai întâlnit-o la biserică sau la sinagogă. Acum, mai mult de o cincime din cupluri se întâlnesc online. Până în anii 1970, cuplurile se întâlneau la baruri sau discoteci individuale – sau punând reclame personale în hârtii fizice, tipărite.

Cum arătau rubricile matrimoniale în anii ’70. Cei singuri aveau un ziar dedicat 

rubricile de matrimoniale anii 70

Lucrurile s-au schimbat odată cu lansarea publicației „Single News” (n.r. știri despre cei singuri) în New York, în 1975. Marilyn J. Appleberg, care avea 74 de ani în 2017 când a povestit toate acestea, a fost cea care a editat ziarul singură timp de trei ani.  Singles News a fost primul și cel mai mare „ziar pentru cei singuri” din oraș și a promis „reclame reale … oameni reali … răspunsuri reale …” din „100 de oameni singuri eligibili”. O viață romantică proaspătă putea fi a ta pentru doar 75 de cenți pe copie. În toată țara, publicații comparabile au apărut ca ciupercile, dornice să valorifice un val de persoane singure și divorțate care căutau dragoste într-o perioadă de deschidere sexuală crescută. 

Una dintre aceste copii de pe coasta de vest, Singles News Register, a fost subiectul unui articol din jurnalul de psihologie din 1977, „Courtship American Style: Newspaper Ads”, care a încercat o analiză profundă pe ceea ce a numit „o nouă dezvoltare fascinantă în domeniul curtării și căsătoriei. ” Diferențele de coastă și denumirile similare deoparte, cele două lucrări erau remarcabil de asemănătoare și ofereau o fereastră revelatoare a întâlnirilor heterosexuale la acea vreme.

Romantismul unei ere apuse 

rubricile de matrimoniale anii 70

Ziarul, spune Appleberg, a fost modelat după o revistă engleză de single. Șefilor ei „nu le păsa de conținutul editorial, era vorba doar de reclame și de banii pe care aveau să-i facă din ele”. Într-adevăr, dacă ar fi reușit să publice ziarul fără niciun articol, este sigură că ar fi făcut-o. În schimb, ziarul a oferit sfaturi despre întâlniri, o relicvă a unui timp înainte de internet, când oamenii au fost sfătuiți să maximizeze potențialul de romantism într-o plimbare cu feribotul din Staten Island. Un alt articol propunea „obținerea unui mic set de fondue, dacă nu aveți deja unul”, rezonând puternic cu spiritul deceniului. 

Practic cei singuri aveau dedicată câte  o pagină în ziarul respectiv, care conținea inclusiv poza celui ce-și dorea un partener. Fiecare filă era o adevărată paradă de calități, mai ceva ca-n reclamele făcute de profesioniști. În ciuda faptului că avea o întreagă publicație la dispoziție pentru a-și găsi alesul, Appleberg  nu s-a căsătorit niciodată și nici nu a avut copii. Aceasta nu regretă o viață petrecută călătorind, colectând haine de epocă și investind în imobiliare.

Foto: Atlas Obscura 

Mariah Carey, „reacție adversă” la vaccin. Mori de râs. VIDEO