Cum au amânat vikingii sfârșitul lumii. Descoperiri majore au fost făcute într-o peșteră

Cum au amânat vikingii sfârșitul lumii. Descoperiri majore au fost făcute într-o peșteră
Toate culturile au avut mențiuni interesante despre sfârșitul lumii și l-au anunțat în diverse forme. Nici vitejii din țările nordice nu au fost ocoliți. Mai ales că știau exact cum se va manifesta momentul pe care l-au denumit Ragnarök.

Cercetătorii au descoperit recent cum au amânat vikingii sfârșitul lumii. Sfârșitul lumii, adică Ragnarök reprezintă, în mitologia nordică, o serie de evenimente majore. Totul începea cu o iarnă de trei ani, fără Soare ((Fimbulvetr) și o mare bătălie.

Previziunile spuneau că aceasta urma să aibă ca rezultat moartea a unui număr de figuri majore, inclusiv zeii Odin, Thor, Freyr și Loki. După care, urmau dezastre naturale diverse și scufundarea întregii lumi în apă. Dar chiar dacă se temeau teribil de aceste dezastre, vikingii au încercat să amâne sfârșitul lumii. Au reușit?

Cum au amânat vikingii sfârșitul lumii

O echipă de cercetători a studiat o peșteră aparte din Islanda. Peștera Surtshellir este situată lângă vulcanul Hallmundarhraun care a erupt în urmă cu aproximativ 1.100 de ani, la puțin timp după ce vikingii se stabiliseră în Islanda.

Aici vikingii făceau acum aproape un mileniu sacrificii de animale. Arheologii care au studiat rămășițele ritualurilor susțin ipoteza că prin aceste sacrificii, vechii nordici încercau să amâne sfârșitul lumii. Vikingii au construit din pietre o structură în formă de barcă, iar în peșteră s-au găsit și minerale aduse de la multe mii de km, din Orientul Mijlociu.

Descoperirile au arătat că scurt timp după ce lava s-a răcit, vikingii au intrat în peșteră și au construit din pietre o structură în formă de barcă. Pe aceasta au ars, ca parte a unor ritualuri, oase de oaie, capră, vite, cai și porci. Oamenii de acum un mileniu doreau să evite violentul sfârșit mitologic al lumii. Scrierile descoperite arată că vikingii asociau peștera cu Surtr, un uriaș mitologic despre care se credea că va declanșa seria de evenimente ce va duce la Ragnarök.

Ofrande rare din Irak și Turcia

Ritualurile au fost săvârșite timp de aproximativ 80 – 120 de ani. Se intra la circa 300 de metri în interiorul peșterii. Arheologii au descoperit și 63 de mărgele, dintre care trei erau din Irak, țară aflată la mii de kilometri distanță de Islanda. Se știe că vikingii făceau comerț la mari distanțe. Prezența mărgelelor din Irak dovedește statutul lor de ofrande rare și extrem de prețioase. A fost descoperit lângă „barca” de piatră și un mineral care provine din estul Turciei și care era folosit pentru a decora obiecte cu pigment auriu.

Nu se poate ști de ce au fost aduse obiecte de la atât de rare, dar se pot invoca scenarii: fie să-l îmbuneze pe uriașul Surtr, pentru a nu mai distruge lumea, fie să crească puterile zeiței fertilității, Freyr, care se luptă cu Surtr. Ritualurile s-au petrecut în secolul al XII-lea și au încetat după convertirea la creștinism a islandezilor. Timp de secole nimeni nu a mai intrat în peșteră.

Sursa foto: Pinterest

Exclusiv. Pe Smiley îl obsedează ceva, iar acum a avut curaj să recunoască

Recomandarile noastre