Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum dormea Salvador Dali ca să-i vină toate ideile. Thomas Edison făcea ca el. Puteți încerca metoda lor

Cum dormea Salvador Dali ca să-i vină toate ideile. Thomas Edison făcea ca el. Puteți încerca metoda lor
Istoria a consemnat faptul că celebrul artist suprarealist Salvador Dali adoptase o tehnică specială de somn pentru a-și crește nivelul de creativitate. Se pare că și marele inventator Thomas Edison făcea la fel. Iar acum, cercetătorii  au descoperit că tehnica respectivă chiar funcționează

Oamenii de știință arată că, pentru a vă îmbunătăți creativitatea, trebuie să vă treziți din somn chiar atunci când o anumită fază a somnului este pe punctul de a începe, aceea unde realitatea întâlnește fantezia.

Se spune că Salvador Dali și Thomas Edison țineau în mână un obiect, cum ar fi o minge sau o lingură, în timp ce adormeau într-un fotoliu. Pe măsură ce ațipeau, obiectul cădea și făcea zgomot, astfel că ei se trezeau imediat. Practic, după cele câteva minute petrecute la limita inconștienței, erau gata să se întoarcă la lucru, și erau plini de idei.

Starea hipnagogică durează 5% din somn

Această fază timpurie a somnului se numește starea hipnagogică sau N1. Conform cercetătorilor, ea durează doar câteva minute. Și are loc exact  înainte să alunecăm într-un somn mai profund. Oamenii de știință numesc starea hipnagogică „cocktailul ideal pentru creativitate”.

Un studiu coordonat de Delphine Oudiette, cercetător la Institutul Creierului din Paris  și publicat  în jurnalul Science Advances oferă mai multe detalii. Faza hipnagogică durează 5% din somnul din timpul nopții. În faza N1 a somnului, ne putem imagina forme, culori sau chiar frânturi de vise cu ochii închiși, însă otodată putem auzi ce se întâmplă în jurul nostru. „Tiparul poate fi foarte diferite în funcție de persoană”, a explicat Oudiette pentru Live Science.

Oudiette și echipa sa au recrutat 103 de participanți sănătoși care aveau abilitatea de a adormi rapid, i-au rugat să evite stimulente și să doarmă mai puțin decât de obicei cu o noapte înainte de experiment.

Experiment științific cu rezultate uluitoare

Participanților li s-a prezentat o problemă de matematică în care trebuiau să ghicească ultima cifră dintr-o secvență.  Li s-au oferit două reguli pe care le puteau aplica pentru a rezolva problema. Cerectătorii au inclus și „o regulă ascunsă”, a opta cifră era mereu a doua din secvență. Cine reușea să descopere asta își reducea semnificativ timpul necesar pentru rezolvarea problemei.

„Spre deosebire de opinia populară, creativitatea nu este limitată doar la domeniul artelor. Creativitatea implică două elemente: originalitate și utilitate într-un context”, a explicat Oudiette.

În cazul de față, cercetătoarea a explicat că participanții care înțeleg regula ascunsă sunt creativi pentru că nu au fost instruiți să rezolve problema în acel mod, astfel că au găsit o strategie nouă. Cercetătorii au descoperit că participanții care au petrecut cel puțin 15 secunde în faza N1 de somn au avut o șansă cu 83% mai crescută de a descoperi regula ascunsă, în comparație cu o șansă de 30% pentru cei care au rămas treji.

Practic, participanții la studiu au fost puși să doarmă apoi au trebuit să se trezească și să se întoarcă la problema de matematică fără să ajungă în somn profund.

Nu este clar de ce starea hipnagogică a somnului îmbunătățește creativitatea. Se crede că, fiind o stare semilucidă în care pierzi controlul asupra gândurilor, dar ești oarecum conștient de ce se întâmplă în jur, tehnica poate ajuta la realizarea unor asocieri libere, neîngrădite de reguli.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre