Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum l-a salvat de la moarte Ion Iliescu pe poetul Mircea Dinescu. Mărturii în premieră

Cum l-a salvat de la moarte Ion Iliescu pe poetul Mircea Dinescu. Mărturii în premieră
Revoluția din Decembrie 1989 este strâns legată de imaginea poetului Mircea Dinescu. Acesta a făcut declarații în premieră. A vorbit despre un alt personaj cheie al momentului, Ion Iliescu.

Mircea Dinescu a fost invitat duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV și a fost întrebat despre întâlnirea cu pe Ion Iliescu. Nu îl cunoștea înainte de Revoluţia din 1989, însă e convins că l-a salvat de la moarte.

Poetul Mircea Dinescu este convins că dacă Ion Iliescu nu ar fi apărut în timpul Revoluţie, el şi alţi participanţi ar fi fost împuşcaţi de oamenii care îi fuseseră fideli lui Nicolae Ceauşescu.

„Foarte multă lume, acum, tot felul de imbecili, şi pe internet, ”Dinescule, cu Iliescu ai pus la cale”. Eu nu l-am cunoscut pe Ion Iliescu înainte de 89. Ştii de unde ştiam de el? De la Europa Liberă. Ascultam Europa Liberă în fiecare seară. La Europa Liberă se spunea că o să vină în România în locul lui Ceauşescu un activist de partid mai luminat, care a fost coleg cu Gorbaciov, ceea ce nu era adevărat, nu a fost Iliescu coleg cu Gorbaciov”, a afirmat Dinescu în timpul emisiunii.

Dinescu: „Dacă nu apărea Iliescu, ne împuşcau”

Poetul crede că Ion Iliescu nu a conspirat împotriva lui Ceauşescu, pentru că nu avea cum.  Mircea Dinescu a spus că nu l-a cunoscut pe Ion Iliescu nici pe data de 22 decembrie. „Pe 22 decembrie, după ce am apărut la televizor, ne-am trezit după o oră că ne spun unii: ”Domnilor, dăm şi de la studioul nu ştiu care, 5, unde era tovarăşul Ion Iliescu”. Pe 22 decembrie eu nu l-am văzut pe Ion Iliescu. (…) Cred că dacă nu apărea Iliescu, pe noi ne împuşcau. (…)

Să nu ne închipuim că Ceauşescu nu a fost iubit chiar de nimeni. Într-o populaţie de 22 de milioane în ‘89, în care 18 milioane trăia mediocru, unii nu atât de rău pe cât trăiesc astăzi, era o categorie de 1 milion de oameni care avea tot soiul de privilegii, gospodăriile de partid care funcţionau, lefuri foarte mari şi o duceau bine. Chiar să ne închipuim că nimeni nu l-a regretat pe 22 decembrie?”, a afirmat poetul Mircea Dinescu, participant la Revoluţie, la Prima TV.

Sursa foto: capturi YouTube

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre