Toată planeta a știut în 1976 că o fetiță de 14 ani din Onești, România, a obținut scorul perfect de 10, la Jocurile Olimpice (de șapte ori), a câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).
Cum o răsplătește statul român pe Nadia Comăneci
În urmă cu 44 de ani, Nadia Comăneci intra în istoria gimnasticii cu prima notă de 10. A obținut-o la bârnă, în cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal. Micuța gimnastă avea doar 14 ani, pe atunci. O mână de copil care a adus atâta faimă României!
De aceea, pentru întreaga activitate, dar mai ales pentru performanța din Canada, statul roman îi oferă Nadiei Comăneci o pensie lunară de 13.149 de lei, circa 3.200 de dolari.
Acum, la 58 de ani, Nadia Comăneci se bucură de o familie minunată, alături de care trăiește departe de țară, în Statele Unite. Are un soţ iubitor, Bart Conner, și un băiat de care este tare mândră, Dylan, în vârstă de 13 ani.
Chiar dacă au trecut mulți ani de când s-a retras din sportul de performanță, Nadia nu poate sta departe și activează în același domeniu. Face antrenamente cu tinerii gimnaşti, iar asta se vede cu ochiul liber, pentru că este într-o formă fizică de invidiat.
Rentă viageră pentru marii sportivi
În România, renta viageră a fost adăugată în Legea Sportului încă din 2000, pentru că foarte mulţi foşti sportivi trăiau în condiţii inumane, scrie fanatik.ro.
De aceea, statul român a stabilit o rentă lunară celor care au câştigat o medalie la Jocurile Olimpice sau au obţinut locul întâi la Campionatele Mondiale sau Europene în probele olimpice.
Ea se calculează raportat la 1,5 salarii medii brute pe economie, iar un sportiv care a câştigat aurul şi la Jocurile Olimpice, şi la Mondiale, şi la Europene poate ajunge la peste 12.000 de lei.
Printre sportivii români care primesc pensie de la stat se numără Nadia Comăneci, Gabriela Szabo, Ivan Patzaichin, Ecaterina Szabo, Marius Urzică, Lavinia Miloşevici, Nicu Vlad, Doina Melinte,Elisabeta Lipă, Viorica Susanu sau Veronica Cochelea.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook