Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum oprești un atac de panică. Ce spun specialiștii

Cum oprești un atac de panică. Ce spun specialiștii
Atacurile de panică sunt foarte neplăcute, chiar înfricoșătoare. Ți se face frică brusc și crezi că ai să mori sau ți se va întâmpla ceva foarte neplăcut. Cum oprești un atac de panică. Ce spun specialiștii.

La început, atacurile de panică pot apărea din senin și fără vreun avertisment, dar, în timp, ele pot fi declanșate de anumite situații. Oamenii dezvoltă adevărate fobii față de oarecare locuri, circumstanțe sau activități. Ca urmare, aceste persoane ajung să trăiască cu teama viitorului atac de panică, ajungând să facă schimbări majore în stilul de viață pentru a evita posibile situații declanșatoare, scrie doctorulzilei.ro.

Ce este atacul de panică

Atacul de panică este despre resimțirea bruscă a unei stări de frică/panică/anxietate care atinge un punct ridicat de disconfort într-un timp foarte scurt, de ordinul minutelor.

Se poate vorbi despre atacul de panică ca parte a afecțiunii denumite tulburare de panică, dar și în alte contexte cu substrat psihologic. De exemplu, o persoană cu tulburare de anxietate socială poate avea un atac de panică înainte de a ține un discurs în fața unei mulțimi sau o persoană cu tulburare obsesiv-compulsivă poate suferi un atac de panică în momentul în care îi este interzis să facă fix activitatea compulsivă pe care a dezvoltat-o ca pe un ritual.

Atacurile de panică sunt foarte neplăcute, chiar înfricoșătoare. Dar sunt și foarte comune, des întâlnite. Aproape 6 milioane de americani suferă de tulburare de panică, de două ori mai frecventă în rândul femeilor decât bărbaților, conform datelor ADAA (Anxiety and Depression Association of America – Asociația Americană pentru Anxietate și Depresie).

 Cum apare atacul de panică

La început, atacurile de panică pot apărea din senin și fără vreun avertisment, dar, în timp, ele pot fi declanșate de anumite situații.

Pentru a fi considerat atac de panică, trebuie resimțite următoarele simptome (cel puțin patru dintre cele de mai jos), excluzând, desigur, alte cauze medicale:

  • palpitații, ritm cardiac accelerat
  • transpirație
  • tremurat
  • senzație de sufocare, dificultăți de respirație
  • greață, disconfort abdominal
  • senzație de amețeală, leșin, stare de neliniște, zăpăceală
  • senzație amestecată de cald și rece
  • parestezie – senzație de amorțeală sau furnicături
  • derealizare – pierderea noțiunii realității sau depersonalizare – senzația de detașare de sine
  • teama de a pierde controlul, de a nu putea controla realitatea
  • teama de a muri.

Atacul de panică, recomandările specialiștilor

Mulți dintre cei care trec prin atacuri de panică ajung să ceară ajutorul medicilor.

Specialiștii fac distincție între cei care știu deja că pot avea atacuri de panică (au mai pățit-o) și ceilalți care nu sunt conștienți de această stare.

Simptomele atacului de panică durează în general mai puțin de 30 de minute. Acestea includ adesea simptome precum ritmul cardiac accelerat, dificultăți de respirație și uneori chiar dureri toracice scurte. Deși 30 de minute sau mai puțin s-ar putea să nu pară mult timp, dacă sunteți persoana care se confruntă cu această explozie intensă de frică, aceasta se simte adesea mult mai lungă.

Persoanele care suferă de atacuri de panică spun adesea că se confruntă cu frica de a muri, de a se detașa sau chiar de a pierde controlul. Ceea ce poate face un atac de panică și mai deranjant este faptul că acestea apar adesea din senin fără avertisment. Dar pe dinăuntru, sistemul nervos al corpului tău intră în exces.

Cum oprești un atac de panică

Persoanele care au experimentat un atac de panică, știu că este o situație înfricoșătoare care poate scăpa de sub control. În unele cazuri, se poate simți că aveți aproape o experiență în afara corpului. Deoarece respirația și ritmul cardiac sunt adesea crescute, conectarea atenției și conștientizării la respirație poate părea contraintuitivă pentru cineva aflat în mijlocul unui atac de panică. Respiră și expiră cel puțin de 5 ori. În felul acesta, se regleză ritmul cardiac.

Există cazuri care nu răspund numai la respirație. În aceste condiții, se adaugă o mișcare simplă, cum ar fi ridicarea brațelor în sus pe inspirație și „plutirea” brațelor în jos pe expirație.


Ce beneficii ai dacă iei o linguriţă de ulei de măsline pe stomacul gol

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre