Cum reacționăm dacă cineva are o criză epileptică

Cum reacționăm dacă cineva are o criză epileptică
Epilepsia este una dintre afecțiunile despre care auzim foarte des, dar în fața cărora nu știm să reacționăm. Dacă un apropiat sau un om are o criză de epilepsie în fața noastră, mulți dintre noi nu putem acorda primul ajutor din teamă, dar și din lipsa informațiilor cu referire la această afecțiune. În acest articol, aflăm împreună cum putem interveni sau salva o viață.

Epilepsia reprezintă o afecțiune cronică, caracterizată prin apariția recurentă, spontană și neprovocată a crizelor epileptice. Începând cu anul 2008, anual, pe 26 martie este marcată Purple Day – Ziua Internațională de sensibilizare a populației asupra problemei epilepsiei. Oamenii din întreaga lume sunt invitați să poarte culoarea violet/mov și să găzduiască evenimente pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni.

În cazul în care o persoană dezvoltă o criză epileptică, o puteți ajuta astfel:

  1. întoarcerea persoanei lateral pentru prevenirea sufocării prin lichide sau vomă;
  2. aranjarea capului pe suprafață moale (pernă) pentru evitarea traumelor.
  3. desfacerea hainelor strânse în jurul gâtului;
  4. păstrarea căilor respiratorii permeabile; dacă e necesar apucarea ușoară a mandibulei și aplecarea capului posterior;
  5. de a nu restricționa mișcările persoanei, în afara cazului când persoana se află în pericol;
  6. de a nu aplica nimic în gura persoanei (medicamente sau lichide), cu excepția indicațiilor îngrijitorului.
  7. eliminarea obiectelor ascuțite sau solide, care ar putea provoca leziuni pe parcursul crizei epileptice;
  8. notarea duratei crizei epileptice și simptomele ce survin, care ar putea fi utile de povestit medicilor de urgență;
  9. asistarea persoanei pe durata întregii crize;
  10. solicitarea ambulanței în cazul când persoana se traumează, dacă persoana nu respiră sau alte motive complicate.

Cum se tratează epilepsia?

Această afecțiune necesită tratament cronic. În primul rând tratamentul vizează anumite măsuri terapeutice nemedicamentoase, cum ar fi evitarea consumului de substanțe neurotoxice și neuroexcitante (alcool, droguri, cafea, băuturi energizante), respectarea orelor de somn, evitarea expunerii prelungite la calculator sau televizor, evitarea surselor de electricitate, foc, sau orice altceva ar pune în pericol viață pacientului.

Tratamentul epilepsiei constă în administrarea de medicație antiepileptica (ex. Acid valproic, Levetiracetam, Carbamazepina, etc), medicația fiind aleasă de către medicul neurolog, în funcție de tipul crizei epileptice. De asemenea, există și alte opțiuni utile în tratamentul epilepsiei, cum ar fi stimularea vagala sau tratament chirurgical, soluții terapeutice aplicabile pacienților neresponsivi la tratamentul medicamentos.

Foto: Facebook

Brioșe cu spanac. Rețetă simplă

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp