Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum s-a efectuat în România primul transplant de inimă din pandemie. Ce rol au avut belgienii

Cum s-a efectuat în România primul transplant de inimă din pandemie. Ce rol au avut belgienii
Zilele trecute a avut loc primul transplant de inimă din pandemie, chiar la Târgu Mureș. Prof. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a explicat cum s-a petrecut totul și ce rol au avut belgienii.

La Târgu Mureș a avut loc, zilele trecute, primul transplant de inimă din acest an din România. A fost de asemenea si primul transplant de cord de la începutul pandemiei. Prof. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș a vorbit la Medika TV despre cum s-au petrecut lucrurile. 

Se știe că pentru ca un transplant de cord sa fie eficient, inima trebuie transplantată către pacient în maxim 4 ore de la prelevarea sa. Însă în România acest lucru este extrem de greu, căci avioanele noastre și infrastructura slabă ar fi făcut practic imposibil transportul. 

Primul transplant de inimă din pandemie. Cine e pacientul care a beneficiat de o inimă nouă

Pacientul care a primit o șansă la o nouă viață este extrem de norocos. Acesta este un bărbat în vârstă de 42 de ani care era pe lista de așteptare de 2 ani. Ironia a făcut ca organul să provină tot de la un pacient de 42 de ani. Acesta era din Iași și se afla în moarte cerebrală. 

Prof. Horațiu Suciu a dezvăluit, la Medika TV, și povestea pacientului care a primit inima, un bărbat de 42 de ani. În ultimele zile înaintea transplantului se simțea tot mai rău, așa că s-a prezentat la clinică, unde a fost și internat, în speranța unei șanse la viață. Compatibilitatea dintre donator și receptor a fost și ea aproape miraculoasă, astfel că în final inima ajunsă în timp record de la Iași la Târgu Mureș a fost imediat transplantată. Intervenția a decurs fără probleme, iar evoluția post-operatorie a pacientului este foarte bună.

Cum a ajuns inima la noul posesor. Belgienii au ajutat 

Vizavi de metoda prin care inima a ajuns la timp la Târgu Mureș pentru a fi transplantată rapid, aceasta este considerată de Prof. Horațiu Suciu un miracol. Marele noroc a fost că la Iași era prezentă și o echipă a Eurotransplant din Belgia, care venise pentru a ridica plămânii prelevați. 

Belgienii și-au oferit ajutorul și, având la dispoziție un avion Jumbo Jet, au preluat și inima. Au făcut o escală la Târgu Mureș. Zborul de la Iași la Târgu Mureș a durat doar 20 de minute. În final cordul a ajuns cu bine, iar medicii au putut intra în operație. Practic, dacă nu ar fi existat acel transport aerian asigurat cu bunăvoință de belgieni, inima se putea pierde, iar pacientul s-ar fi aflat în continuare pe lista de așteptare. 

Reacțiile după cea de-a doua doză din vaccinul anti-COVID-19 dau semne bune. Ce spun medicii

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre