Cum să îți pregătești autoturismul pentru sezonul rece. Sfaturi de la experți

Cum să îți pregătești autoturismul pentru sezonul rece. Sfaturi de la experți
Un val de aer polar va ajunge în țara noastră, din cauza căruia temperaturile vor coborî până la minus 20 de grade. În sezonul rece ne confruntăm cu numeroase probleme în ceea ce priveşte autoturismul, în mare parte din cauza temperaturii foarte scăzute. Toate aceste situații neplăcute pot fi evitate dacă se face o verificare a autovehiculului.

Cum să îți pregătești autoturismul pentru sezonul rece. Mașina și sistemele acesteia necesită o atenție specială în timpul iernii. Temperaturile scăzute pot cauza autoturismelor numeroase probleme. Pentru a preveni acest lucru, uitați cum vă puteți pregăti mașina pentru sezonul rece.

Ce trebuie să înlocuiți neapărat

Anvelopele trebuie înlocuite neapărat. Este interzisă folosirea anvelopelor de vară pe timp de iarnă. De aceea trebuie să înlocuiți anvelopele de vară cu cele de iarnă imediat ce temperaturile încep să se mențină sub 7°C timp de câteva zile. Aceste anvelope de iarnă sunt fabricate din amestec moale de cauciuc care se menține elastic și la temperaturi coborâte iar striațiile lor au mai multe caneluri care sunt responsabile de aderența la suprafețe alunecoase.

De asemenea, uleiul trebuie schimbat. În prezent, cei mai mulți producători de substanțe chimice fabrică uleiuri all-seasons. Dar dacă vehiculul se folosește în zone cu climă severă, lubrifiantul trebuie probabil înlocuit. De exemplu, uleiul all-season care are gradul de vâscozitate de 25W-40 nu se poate folosi la temperaturi de sub −5 °C,  cel de 20W-40 — sub -10 °C. Aceste uleiuri devin mai dense la frig și îngheț, lucru care crește uzura motorului la pornire, crește sarcina la pornire și crește consumul de combustibil

Și combustibilul diesel trebuie schimbat. Combustibilul diesel de vară se îngroașă începând cu temperaturile de −5 °C și nu se poate folosi fără o pre-încălzire. Datorită compușilor speciali, combustibilul de iarnă rămâne fluid la −35 °C , iar unele tipuri chiar și la  – 55 °C.

Ce trebuie să verificați la mașină înainte ca sezonul rece să se instaleze

Cum să îți pregătești autoturismul pentru sezonul rece. Bateria trebuie verificată. Ca urmare a încetinirii semnificative a reacțiilor chimice pe vreme rece, capacitatea bateriei este cu circa 20-50% mai mică. Problema devine mai grea deoarece sarcina bateriei crește pe timp de iarnă ca urmare a multor porniri a dispozitivelor. De asemenea, și pornirea motorului necesită energie de câteva ori mai multă. O baterie veche este posibil sa nu poată face față acestor încercări. Acesta este motivul pentru care ar trebui să verificați starea acestui sistem, de preferat la un service autorizat. Este probabil să fie nevoie de reîncărcare, de desulfurare ale plăcuțelor. În cazul în care bateria este uzată, ea trebuie înlocuită.

AUTODOC recomandă să optați pentru baterii AGM cu electrolit cu gel. Sunt mult mai eficiente la temperaturi joase și mult mai rezistente la vibrații. Rețineți: pe timp de iarna chiar și o baterie nouă necesită reîncărcări succesive cu ajutorul unui încărcător special.

Sistemul de control climatic. Confortul dvs în spatele volanului depinde de temperatura din interiorul mașinii. Asigurați-vă că încălzitorul din controlul climatic este în bună funcțiune și că vă poate proteja împotriva frigului din interiorul mașinii. Pentru acest lucru, trebuie să verificați dacă tuburile de alimentare sunt intacte și cp pompa și condensatorul sunt în bună funcțiune, că ventilatoarele de aer și radiatorul nu sunt blocate. Aceste verificări ar trebuie să fie realizate de către profesioniști.

Se recomandă înlocuirea filtrului de aer înaintea sezonului de iarnă. Atunci când acesta este înfundat, circulația aerului este împiedicată lucru care duce adesea la aburirea geamurilor. Această problemă este, în special pregnantă, în sezonul rece ca urmare a diferențelor de temperatură.

Sistemul de ștergere a geamurilor și de spălare. Pe timp de iarnă, geamurile mașinii sunt foarte expuse la murdărire din cauza noroiului și zăpezii. De aceea, rezervorul de lichid de parbriz și ștergătoarele trebuie să funcționeze bine. Verificați dacă orificiile de jeturi nu sunt înfundate, asigurați-vă că elementele de cauciuc ale lamelor nu s-au întărit sau rupt. Reumpleți cu lichid antigel dacă este necesar.

Sursă: autodoc24.ro

Unde este Melania Trump? Aceasta este întrebarea

Recomandarile noastre