Simona Ionescu / Redactor Șef

Ger polar în România! Temperaturile scad până la minus 20 de grade

Ger polar în România! Temperaturile scad până la minus 20 de grade
Un val de aer polar va ajunge în țara noastră. În zonele înalte, temperaturile vor coborî până la minus 20 de grade.

Nu a fost ger de Bobotează, dar vine acum un val de aer rece polar. Vortexul polar va ajunge în România, joi, 14 ianuarie. Vom avea temperaturi de până la -20 de grade.

Ger polar în România

Prognoza meteo pentru următoarele zile arată că temepraturile vor coborî mult sub valorile normale pentru această perioadă. La munte, în perioada 14-20 ianuarie vremea va deveni rece, geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților.

”În cele mai reci zile din acest interval, media maximelor pentru întreaga zonă montană va fi de -12…-10 grade, iar minimele vor fi în jur de -18 grade”, informează ANM.

Potrivit meteorologilor, cea mai friguroasă zi va fi duminică, 17 ianuarie, atunci când s-ar putea înregistra chiar și -20 de grade în depresiuni, dimineața.

Și în București vor fi -6 grade ziua și -10 grade noaptea, scrie capital.ro.

Un astfel de vortex polar a lovit în 2014 Statele Unite, unde s-au înregistrat -27 de grade.

Cât țin precipitațiile?

Până miercuri, 13 ianuarie, ora 10.00, România va fi lovită de un val de precipitații.

„În intervalul menționat, vor fi perioade în care se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, iar în jumătatea de sud se vor acumula cantități, local de peste 10…15 l/mp.

Vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și de Curbură și local în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.

În Bărăgan și Dobrogea vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ploaie, iar izolat se va forma polei. Vântul va avea unele intensificări pe litoral, unde rafalele vor depăși temporar 40…50 km/h”, informează ANM.


Cum arăta Meghan Markle în liceu. Uite ce a scris în album

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre