Curentul românesc #metoo, ucis din fașă. Actrița Viorica Vodă, derapaje grobiene la adresa Liei Bugnar: „Ești o stearpă”

Curentul românesc #metoo, ucis din fașă. Actrița Viorica Vodă, derapaje grobiene la adresa Liei Bugnar: „Ești o stearpă”
Dramaturga Lia Bugnar o demască pe colega ei de breaslă, actrița Viorica Vodă, după evenimentele generate de aceasta la Gala Gopo.

Pe pagina ei de Facebook, Lia Bugnar povestește un eveniment neașteptat, ciudat și plin de frustrare, de care a avut parte serile trecute, în timp ce își plimba câinele. Ea a fost jignită într-un mod inacceptabil de actrița Viorica Vodă, după lăsarea întunericului. Ghinion, însă, pentru aceasta din urmă: dacă cineva ar putea crede că Lia Bugnar și-a „exersat pixul” și a scris un text dramatic, scena relatată e cât se poate de reală. Ba chiar a fost și filmată.

Întâlnire de „gradul X” cu Viorica Vodă

„Mergeam eu așa pe stradă cu cățelu’ Iago acu’ vreo patruj’ de minute. Ies cu el în fiecare zi la 5 jumate dimineața și acum noaptea, pentru că e mai pustiu. De zece ani încoace, da’ nu asta-i subiectul postării. Era și cățela Su Shi cu stapanu’ ei, ca de fiecare dată, și mergeam noi așa, minding our own bussiness. Și îmi iese în cale, oameni buni, nici mai mult dar nici mai puțin decât simbolu’ #metoo în persoană, da, ați ghicit, Viorica Vodă. Și începe să se țină după noi.

M-a luat din prima, abrupt, fără introduceri. N-ai fost în stare să faci copii și de-asta ți-ai luat câine? Eu am doi, mi i-am făcut, realizați, fata mea vorbește germană, are șase examene, copiii mei sunt bine, la facultăți serioase, tu plimbi câinele, de stearpă ce eșți, stearpă și ca femeie și ca artist, scrii piesulicile-alea prin undergruound pe-acolo din frustrări de stearpă și urâtă ce ești, da’ n-ai talent, talentu’ dacă nu-l ai, nu ți-l dă nimeni, te-ai înconjurat de gașca aia de lezbiene și faceți voi gunoaiele-alea de spectacole, că n-am avut loc la Godot de tine, că te…

în toate părțile și eu am refuzat să mănânc rahat și m-am sacrificat și am făcut doi copii și tu ești o stearpă. Și de ce nu ești fericită, întreb. Sunt fericită, fata mea vorbește germană, n-o s-ajungă o ratată că tine să-și vomite frustrările în  niște piesulici din astea prin underground pe unde le joci și bei, și te f… cu minori”, relatează, într-o postare pe Facebook, dramaturga Lia Bugnar.

„Exponenta” mișcării #metoo nu se jenează să arunce invective unei alte femei, în plină stradă

Lia Bugnar continuă să relateze cum a decurs restul interacțiunii cu colega ei de breaslă. „Păi, da, da’ te ții după mine și câinele meu, în loc să stai cu fata ta. Fă, ferentaristo, zice, ești o ratată penibilă, stearpă, care n-a avut niciodată talent și care s-a refulat în scris prost și ti-ai găsit toate lezbienele în jurul tău. Lipsa punctuatiei are legătură strânsă cu ritmul în care vorbea și sărea de la o idee la alta.

În cele din urmă, Dio, stăpânul lui Su Shi, i-a zis că, dacă se mai ține după noi pune câinele pe ea (Sushitza e cane corso, deci na). A plecat în cele din urmă vorbind în continuare tare în timp ce se depărta de noi. Va povestesc acestea ca să înțelegeți totuși de ce n-a căzut toată lumea în admirație în legătură cu curaju’ Vioricăi Vodă de la Gopo. Fata e caz.

Altfel, vedeți că mâine seară pe Piciordeplay am o piesulita proastă scrisă din frustrări de stearpă. „Ce avem noi aici?” Cu Marius Manole, Maria Obretin și Carmen Tănase (sau puteți să le spuneți simplu „gașca mea de ratați”). Pun drumul spre bilete în comentarii. P.S. Dio a și filmat-o pe această eroină a mituului din cinemaul românesc în timp ce monologa fără punctuație. Deci acest monolog există și pe suport audio-vizual, în caz că”, a mai notat Lia Bugnar.

Mesaj pentru internauții plini de compasiune

„Pentru că postarea mea cu pățania de aseară a fost urmată de foarte multe comentarii, vreau să pun o întrebare celor care spun că „e clar că femeia are probleme și trebuie trecut cu delicatețe peste”. Întrebare: dacă agresorul de aseară ar fi fost un bărbat și nu o femeie, ați fi considerat de asemenea că trebuie să trec cu delicatețe peste? Sau ar fi urlat internetu’ de indignare? Întreb”, a mai scris, ieri, pe pagina sa de Facebook, Lia Bugnar.

Curentul #metoo s-a fâsâit rău în România

Primăvara aceasta, actrița Viorica Vodă, 45 de ani, a fost intens compătimită după ce a dezvăluit, la decernarea Premiilor Gopo, cum ar fi fost ea hărțuită sexual în timpul filmărilor la un film realizat în urmă cu 20 de ani. Actrița s-a ales cu valuri de compasiune. Dar și cu aprecieri pentru curajul de care a dat dovadă relatând episodul sensibil din tinerețea ei. Fanii mișcării #metoo au aplaudat-o la scenă deschisă.

Așa cum vă amintiți, Viorica Vodă a povestit, la Premiile Gopo, că a avut nevoie de „ani de zile de psihoterapie” pentru a trece peste hărțuirea sexuală la care a fost expusă activând în lumea filmului.

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost” a spus Viorica Vodă, amintind despre rolul Dianei Dobrovicescu pe care l-a primit când avea 25 de ani.

Mamă a doi copii, pe scena Premiilor Gopo, actrița Viorica Vodă a vorbit în fața fiicei sale, în vârstă de 20 de ani, menționând că o face sperând că aceasta, „când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine. Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare”.

Fostul ei coleg din filmul la care face referire, Mircea Diaconu, a reacționat imediat și a pus punctul pe i. El a ținut să spună că „vorbim de hărțuire din clipa în care la Hollywwod a fost un succes mondial. Totul a plecat de acolo. Eu știam că asta se numește bârfă de culise, amantlâc, inclus fenomenului teatral. S-au scris cărți despre primadone care făceau carieră în felul acesta”, conform Fanatik.

Sursa foto: Facebook