S-a născut la 2 iunie 1930, petrecându-şi copilăria la Hlipiceni, judeţul Botoşani. În sat, astăzi, şcoala îi poartă numele.
Mama, Sevastia, era învăţătoare şi cântăreaţă de muzică populară tradiţională, iar tatăl, George, a fost profesor de fizică. După anii de început în Hlipicenii Botoşanilor, Dan Iordăchescu pleacă la Iaşi, unde va urma cursurile Colegiului National. Va păstra însă, pentru totdeauna, mirajul Hlipicenilor, misterul Prutului, dorul de fraţii basarabeni.
Mai târziu va cânta pe marile scene ale lumii Cântec basarabean. „Mi-s tare dragi basarabenii. Îi iubesc pentru că eu sunt de la „Botşeni”, Hlipiceni, chiar de lângă Prut. Şi mergeam la Prut şi mă scăldam, înotam şi treceam şi dincolo, vara mai ales, mergeam la fraţii mei basarabeni”, îşi amintea acum câţiva ani artistul.
Debutul concertistic va fi consemnat în decembrie 1949, la Bucureşti, în rolul „Chiaburul” din opereta „Cântec de viaţă nouă”, de Florin Comisel. În 1965, debuta în operă ca prim-solist, la Teatrul de Operă și Balet din București.
A cântat pe scena Scalei din Milano, dar şi la Hârlau, Fălticeni şi Dorohoi. A fost numit de presa internațională „cea mai bună voce de bariton din lume” (1975) şi „cel mai mare cântăreţ mozartian”.
Despre Dan Iordăchescu, specialiştii spun că „repertoriul său nu a neglijat niciodată opusurile vocal-simfonice și mai ales literatura de lied”. A cântat peste 1500 de lieduri în aproape 1600 de concerte şi recitaluri. Mai mult, spune muzicologul Costin Popa, „în abordările sale de teatru liric nu s-a rezumat la marile roluri din repertoriul obişnuit italian sau francez, ci a fost un rafinat tălmăcitor al muzicii lui Mozart”. Iată de ce, mai spune reputatul muzicolog, „locul unic al lui Dan Iordachescu în galeria baritonilor români, în istoria liricii şi în cultura româneasca, trebuie fixat pornind de la aceste coordonate şi consemnat ca atare”.
Personalitate artistică puternică, un exceptional simţ componistic, spirit interpretativ cu o amprentă vocală autentică, „Dan Iordăchescu, prin uriașa moștenire discografică pe care ne-o lasă, devine un studiu permanent și fascinant al unei lecții eterne”, spune Dr. Stephan Poen – Doctor în Medicină şi Doctor în Muzicologie.
Din 1979 are activități pedagogice de canto, clase de masterat în SUA, Marea Britanie, Franţa, Filipine, Grecia, Turcia, Romania. A activat ca profesor universitar la Academia de Muzică Bucureşti.
A fost, în perioada 1993-1999, Preşedinte de onoare al Festivalului DONIZETTI, de la Zvolen – Bratislava, precum şi Preşedinte al Concursului Internaţional „Maria Callas” – Salonic – Martie1978.
În 30 august 2015, a plecat dintre noi baritonul Dan Iordăchescu, unul dintre marii artiști ai acestei lumi. S-a stins în brațele familiei lui…
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook