Sebastian Colțescu, arbitru român, a fost implicat într-un scandal uriaș la meciul PSG – Bașakșehir Istanbul după ce l-a numit „negru” pe Pierre Webo. Dan Negru a povestit o întâmplare care „ar fi ajuns primul scandal rasist cu mari sportivi români implicați”.
Dan Negru povestește o întâmplare prin care a trecut în Franța
Se pare că Dan Negru se afla în Franța, la filmările Jocuri la Saint-Tropez (Jeux sans frontiers), care au fost oprite din cauza unei persoane care l-a strigat pe nume, pe prezentatorul TV. El a fost nevoit să îi arate producătorului general buletinul pentru a verifica că nu este vorba despre rasism.
„Am fost în locul lui Colțescu, știu cum e și am evitat un tămbălau care ar fi ajuns primul scandal rasist cu mari sportivi români implicați: Filmam în Franța un program tv internațional Jocuri la Saint-Tropez ( Jeux sans frontiers) difuzat simultan în 4 țări (Italia, România, Franța, Ucraina) și când ai noștri m-au strigat pe nume, producătorul general, un francez, a oprit filmarea. Ne-a luat vreo oră să-i convingem că așa mă chemă și scandalul s-a oprit abia când le-am adus buletinul de la hotel. Show-ul costa vreo 800 mii de dolari/ episod , adică fiecare oră de filmare costa enorm și organizatorii ar fi preferat să piardă banii doar ca să lămurească problema. Duckadam, Răducioiu, Mihai Leu, Crăciunescu, Doina Melinte, Marius Urzică, Maria Olaru mai țineți minte? Am fost toți, acolo!”, a scris Dan Negru pe contul său de Facebook.
Mircea Badea i-a luat apărarea lui Sebastian Coțlescu
Mircea Badea a comentat și el scandalul din Liga Campionilor. Realizatorul emisiunii În Gura Presei a spus că ceea ce a făcut Colțescu nu este nicidecum rasism, ci a fost pur și simplu un mod de descriere.
„Deci ce s-a întâmplat? Colțescu, ca să îi spună lui Hațegan pe cine anume să sancționeze de pe bancă, a zis «uite, ăla negru». Să identifici pe cineva cu ajutorul rasei, da, nu e cel mai fericit lucru pe care poți să îl faci. Dar nu mi se pare nicio tragedie, pentru că dacă meciul era în China, să zicem, iar acolo juca Rădoi și trebuia sancționat, tot la fel se spunea: pe ala alb. Cuvântul «negru» nu are nimic ofensator în el, totuși nu am înnebunit cu totul. Există alte cuvinte care sunt oribile și nu trebuie folosite, sunt cuvinte create cu intenție ofensatoare. Cuvântul «negru» nu este un cuvânt ofensator, descrie o rasă de oameni. Tot oameni sunt, absolut la fel după toate criteriile, doar că oamenii mai diferă după înălțime, după culoarea ochilor, după tot felul de atribute fizice, precum și după culoarea pielii. E ceva greșit în a identifica un om într-o mulțime după rasă? Bun, hai să zicem că e o inabilitate. Probabil cineva a auzit și a avut impresia că i-a zis «nigger», acel cuvânt cu adevărat oribil și ofensator, creat intenționat jignitor. Nu există echivalență între «nigger» și negru în limba română”, a explicat Mircea Badea, la emisiunea În Gura Presei.
Decizia luată de UEFA în privința scandalului „rasist”
Reprezentanţii UEFA au anunţat că, cartonașul roșu a fost anulat, iar meciul Paris Saint Germain-Istanbul Başakşehir va fi reluat miercuri seara, de la 19:55, ora României. Cu privire la anularea suspendării antrenorului secund, oficialii formaţiei Istanbul Başakşehir au anunţat pe Twitter, că Webo a scăpat de cartonaşul roşu. Când a fost întrebat de Haţegan cine creează probleme pe banca turcilor după ce a fluierat un fault, Colţescu a spus „negrul acela” şi a arătat în direcţia camerunezului, care iritat de adresare a început să ceară explicaţii pe un ton foarte ridicat şi indignat.
Cu privire la cele îmtâmplate, arbitrul român incriminat a lansat următoarele precizări pe Twitter: „Îmi pare rău pentru neînţelegere. Intenţia mea nu a fost să fiu rasist. Într-un astfel de context, uneori oamenii nu se exprimă corect şi pot fi înţeleşi greşit. Îmi cer scuze în numele UEFA Champions League. Sper că voi fi înţeles. @UEFA #notoracism #uefa”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook