Simona Ionescu / Redactor Șef

Dana Budeanu, explicație pe înțelesul tuturor pentru prețurile majorate la energie și prezice și viitorul Ucrainei

Dana Budeanu, explicație pe înțelesul tuturor pentru prețurile majorate la energie și prezice și viitorul Ucrainei
Celebra Dana Budeanu intervine în războiul dintre Ucraina și Rusia. Și are multe de spus. Ca de obicei, este pertinentă.

Dana Budeanu  atrage atenția că „state precum Franţa şi Germania nu vor muri de frig pentru că vrea Zelenski bombe”. Creatoarea de modă s-a remarcat în ultimii ani prin comentariile sale acide pe teme de actualitate. Ea a fost, luni, invitata lui Victor Ciutacu, în emisiunea Punctul Culminant, de la România TV, unde a explicat mecanismul prin care este crescut artificial preţul energiei și cine sunt cei care profită de pe urma acestor creşteri de preţuri.

„Norocul celor care azi se uită la emisiune este prezența domnului Șerbănescu, că nu mă pot desfășura. Vreau să explic populației următorul lucru:  tot ceea ce citiți, ce vi se spune, despre faptul că nu avem curent și trebuie să facem frigul că să luptăm cu Puțîn, este o minciună, indiferent de unde ar veni. Dragi români, România nu are nicio legătură, zero, din punct de vedere al energiei electrice cu UE, cu nimeni. România, statul, produce energie electrică pentru toți cetățenii.

Astăzi, tot printr-o ticăloșie a statului, produce 95% din energia pe care o consumăm. Este exact narativul cu grâul, că nu o să avem pâine. Noroc că a venit domnul Daea și a explicat. Noi avem aceste facturi la electricitate pentru că statul permite ca unii să ne revanda energia electrică produsă de stat. Totul este dintr-un laptop. Asta e. Noi nu avem nevoie să importăm energie, noi acum importăm 5% tot pentru că așa vrea statul. Noi nu trebuie să facem deloc economie, domnule Ciucă! Mâine deschideți trei mine, nu va costă nimic”, a punctat Dana Budeanu.

De ce cresc prețurile la energie

„Populația nu trebuie să plătească nicio factură. Nimeni să nu mai plătească, să facem anarhie. Populația trebuie să înțeleagă că avem curent, nu avem nevoie de UE, dimpotrivă, mai deschidem două-trei și le dăm și la UE aia 15%. Domnul Ciucă, care ori nu înțelege ce se întâmplă, nu știu, trebuie mâine să sune să convoace CSAT. Păi suntem în stare de război sau ne-au mințit? Și să vadă ce se întâmplă cu liberalizarea asta. Noi trebuia din 96 să facem asta și toți au amânat.

Singurul care a semnat a fost Virgil Popescu. Ce înseamnă asta? Noi, România, statul, vindem unor traderi și aia vin și vând populației cu cât vor ei. Așa era până în această ordonanță. Eu dau ce trebuie, cui trebuie, pentru contractele astea, că sunt un băiat deștept, și după aia îmi iau eu yachturi. Domnule, piață liberă înseamnă roșii, castraveți, pixuri, tampoane, nu resursele strategice. Păi convoci CSAT, că e stare de război. Nu se face asta, noi, populația, venim după voi cu tot ce avem prin case.

Liberalizarea unei resurse strategice nu se face așa. Îi chemi pe ăștia care produc și îi pui să dea 90% la preț reglementat. Nu există să vină UE să îmi hotărască mie prețul în țară. Și cu 10% să meargă în piață liberă și în loc să câștige traderii 500 de milioane de euro, să câștige doar 50 de milioane. ANRE, care cică ne protejează pe noi, zice așa: asta e prețul, voi sunteți obligați să semnați contracte pe termen lung. Și din trei în trei luni verifici prețul. Dacă vinde careva sub prețul reglementat, la pușcărie.

Statul reglementează cu companiile care produc, nu am treaba cu băieții deștepți. În același timp, noi trebuie să vorbim și depre situația asta cu războiul, că cine știe cât durează. Ce treaba am eu cu Germania? Nu mai aburiți lumea cu comparații cu Germania și alte state, noi aici în România ne gospodărim, noi producem energie destulă. Eu sunt producător. Păi UE se duce în altă țară și spune ălora cum să producă? Domnul Timermans a spus că propune introducerea reglementării prețului.

Acum se încearcă la noi prin această ordonanță, a pus o limita de preț până la care pot merge traderii. Nu economisim nimic, că închidem un bec sau un tv, dar după aia te duci la supermarket și plătești mai mult pe produsele aduse din import și tot acolo ajungi. Eu nu mă raportez la UE, că nu m-am raportat nici înainte. Noi nu mai suntem o formă de viață pentru că populația nu mai face nimic, acceptă orice, până la moarte.

Nu se poate așa ceva. Această reglementare care se încearcă acum nu e ce trebuie. Eu am spus tuturor să nu se mai supuna în general. Noi am trecut prin multe în ultimii ani și oamenii s-au supus, de frică de… de nimic. Noi trebuie să ne exploatăm resursele strategice exclusiv în folosul populației. Au fost mișcări în Praga, în Napoli, în Scoția. Păi ce, i-a scos Putin pe oamenii din Scoția în stradă.

Ăia nu o să stea să se răscoale populația, ci vor găsi soluții. Doar la noi nu se vor găsi. Ce ne spune domnul Șerbănescu este că nu avem nicio șansă, totul se va prăbuși, putem să închidem, iar toate partidele își dau acceptul la această prăbușire”, a spus Dana Budeanu la România TV.

Mâncăm gândaci sau ne activăm rudele de la țară?

Dana Budeanu a a vorbit și despre recomandările venite din partea UE, referitoare la înlocuirea treptată a alimentelor animale, cum ar fi carnea, cu unele alternative, de exemplu unele specii de gandaci.

„În secundă în care vorbim de carne, lapte, ouă, oamenii de la țară sunt salvați, ei au posibilități. Am spus acum un an jumătate să va reactivati bunicii, rudele de la țară, prietenii de la țară, că și nobilii cei mai bogați de acolo mănâncă. Nu cred că vom mânca gandaci pentru că se scumpește carnea.

Războiul nu va mai dura, pentru că state precum Franța și Germania nu vor muri de frig pentru că vrea Zelenski bombe. Se va termină mascarada și fiecare țară se va gospodari intern, pentru sine. Europa nu va sta să fie îngropată de America, iar statele care se vor salva, Ungaria, Polonia, noi nu știu, iar restul, care nu se vor salva, se duc”, a mai spus designerul Dana Budeanu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre