Simona Ionescu / Redactor Șef

Dana Săvuică a fost operată de urgență. Ce se spune despre medicul Marius Catană, cel care a salvat-o

Dana Săvuică a fost operată de urgență. Ce se spune despre medicul Marius Catană, cel care a salvat-o
Dana Săvuică a trecut prin momente dramatice, dar nu nemaîntâlnite la români. Ca foarte mulți, ea suferă de o afecțiune a coloanei care ar fi putut să o lase paralizată.

Dana Săvuică a crezut că moare, zilele trecute, când a avut o criză de hernie de disc. Deși are doar 51 de ani și e într-o formă de invidiat, fosta prezentatoare s-a trezit cu această problemă care era cât pe ce să o lase paralizată. Ea a povestit cu lux de amănunte chinurile prin care a trecut.

„M-am prăbușit în baie, nu m-am mai putut mișca. Urlam şi dădeam cu pumnii în pereţi”. O situație prin care mulți români trec, deoarece lasă hernia de disc netratată prea mult timp. O duc pe picioare, cum s-ar spune în popor.

Totodată, pericolele și durerile însoțite de această afecțiune sunt maxime, deseori insuportabile și, de la un punct, iremediabile.

Norocul Danei Săvuică

Săvuică a avut noroc, însă, pentru că a ajuns la spital și a intrat pe mâinile celebrului medic neurochirurg Marius Catană. Doctorul este renumit pentru profesionalismul său în domeniul medical, pentru empatia față de bolnav și este căutat de pacienți din întreaga lume.

Acesta activează în cadrul Spitalului Bagdasar Arseni, dar și la o clinică privată din Capitală.

Medicul Catană, tratat cu indiferență de un coleg de breaslă

Despre reputatul medic Marius Catană, originar din Gorj, CV-ul său vorbește de la sine, însă despre latura lui umană, am descoperit un interviu acordat în urmă cu 10 ani, care evidențiază modestia și omenia acestui salvator. Vă reproducem un pasaj:

– Deşi sunteţi o persoană extrem de ocupată, găsiţi timp să răspundeţi şi la telefoanele necunoscuţilor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul meu, fiindcă ştiţi că la celălalt capăt al firului poate fi cineva, care are urgent, absolută nevoie, de ajutorul dumneavoastră.
– Telefonul meu este deschis în permanenţă, atât ziua, cât şi noaptea. Câteodată pacienţii pe care i-am operat simt dureri sau disconfort, uneori fiindcă au făcut o mişcare greşită şi atunci revin la mine, pentru a rezolva problema. Eu îi înţeleg, pentru că în momentul în care omul şi-a lăsat şi viaţa şi sănătatea în mâinile tale, ca şi chirurg tu trebuie să-i răspunzi la toate întrebările ulterioare.

De aceea nu-i înţeleg pe doctorii care, după ce şi-au făcut meseria, te-au operat şi, după ce te-au externat, îţi închid şi uşa şi telefonul. Omul ăla dacă are o problemă eu, ca medic, îi răspund la ea. Încerc să aflu dacă durerea se datorează operaţiei mele sau bolii pe care a avut-o, sau măcar să încerc să-i ofer cel puţin un sfat.
Şi la consultaţie dacă vine o persoană şi are o anumită suferinţă, nu obişnuiesc să spun ,,nu e de domeniul meu, căutaţi în altă parte”. Încerc să-i fac o conexiune, pentru că persoana respectivă dacă a fost trimisă aici înseamnă, în mod sigur, că nu a avut altă alternativă. Sunt foarte mulţi medici superficiali, mai ales în spitalele de provincie. Iar dacă omul ajunge la mine, dacă pot să-l ajut, o fac cu bucurie. Îi mai arăt o cărare ca să iasă din impasul în care este, pentru că efectiv se află în necunoscut.

Am trăit odată o întâmplare, prin anii 90-92, când eram la începutul carierei, fiind cu cineva din familie la un doctor celebru, chirurg, cu care dialogul sau, mai exact, monologul a fost de genul acesta:

Eu vorbesc, dumneavoastră nu vorbiţi. Ascultaţi.  Are cancer.  Trebuie să o operăm.  Întrebări?
– Ştiţi…
– Suficient.  La revedere.  Ne vedem la operaţie.

Scurt! Fără explicaţii, fără alternative terapeutice. Tot neamul era terminat. Pacienta, rudă cu mine, nu era însă complet investigată.

În epoca respectivă nu exista RMN. Norocul nostru a fost că eu am luat legătura cu medicul de salon căruia i-am vorbit despre temerile mele. El fiind mai apropiat de vârstă cu mine, m-a ascultat şi mi-a dat voie să facem o tomografie computerizată, în spitalul în care eu funcţionam, fiindcă cel din acel spital era defect. A fost de acord şi nu s-a văzut nici un cancer, aşa cum intuisem. A doua  zi, profesorul a văzut rezultatul şi ne-a dat-o acasă spunându-ne că ne-a făcut-o bine.
Părerea mea e că trebuie să avem mai mult timp pentru pacienţi. Nu-l avem, dar trebuie să ni-l găsim pentru că e important să vorbeşti cu ei înainte de operaţie.”, a spus doctorul Catană în cadrul interviului acordat.

Dana Săvuică și-a anunțat publicul că astăzi se simte extrem de bine și că urmează să fie externată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre