Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce e important ca un pacient oncologic că afle diagnosticul imediat

De ce e important ca un pacient oncologic că afle diagnosticul imediat
Când un pacient află că are cancer, prima senzație este că i se năruie tot universul. Psihologii explică de ce important, totuși, ca diagnosticul să fie cunoscut imediat, dar și ce e de făcut în continuare.

Tratamentul unui pacient cu diagnostic oncologic dincolo de cele medicale, obligatoriu trebuie să includă o componentă psihologică, menită să echilibreze psihicul fragil al acestuia, arată psihologul Ramona Schenker, managerul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova. Specialistul a dezvăluit cât de importantă e abordarea problemei și cum se face pentru rezultate optime.

Cât de important e ca diagnosticul să fie cunoscut imediat

Se pune și întrebarea dacă pacientului trebuie să i se spună că are cancer sau mai bine e informată doar familia. Cum e mai bine? În primul rând, din punct de vedere legal, medicul este obligat să comunice pacientului diagnosticul, doar dacă pacientul nu cere în mod expres ca o anumită persoană să fie informată în locul lui.

„Din punct de vedere psihic, din cauza lipsei de informare, din cauza faptului că noi, ca români, nu avem integrat foarte bine fenomenul „de moarte”, nimeni nu este pregătit să primească un astfel de diagnostic. Acest demers de a ascunde realitatea pacientului pornește, în primul rând, de la aparținători. Este un fenomen de protecție a pacientului, așa se exprimă de multe ori aparținătorii.

În realitate, este un fenomen de autoprotecție a familiei, pentru ca nu știu și nu sunt pregătiți să gestioneze un astfel de evenimet. În acele momente, familia nu se prea gândește la consecințele pe care le poate avea această protejare a viitorului pacient.

Există foarte multe cazuri în care pacienții devin foarte suspicioși în momentul în care încep tratamentul, au mereu senzația că li se ascunde ceva, că lucrurile nu sunt așa cum sunt descrise de cadrele medicale. Acest lucru generează un stres suplimentar pentru pacient și o lipsă de încredere în echipa medical”, a mai completat Ramona Schenker.

Aceasta menționează că, în luma celor mai recente abordări științifice, „s-a depășit bariera în care omul era doar un diagnostic și s-a integrat și factorul psihologic care contribuie la starea de sănătate și de boală. Există echipe multidisciplinare în care, pe lângă cadrele medicale, sunt prezenți și psihologii. Deci, da, intervenția psihologică vine în completarea procesului medical”.

Optimismul ajută sistemul imunitar

Specialist care lucrează în mod constant cu pacienți cu diagnostic oncologic, Ramona Schenker a ținut să demonteze mai multe mituri pe care, adesea, pacienții și le însușesc. Sunt toate false și nu le fac decât rău.

„O să vă dau exemple de câteva prejudecăți pe care le-am întâlnit la mine în cabinet: tratamentul cancerului este unul foarte agresiv, cu efecte secundare foarte puternice; cancerul te face dependent de familie; cancerul te aduce în imposibilitatea de a munci; un cancer nu trebuie biopsiat pentru că devine mult mai agresiv: fără biopsie nu există confirmarea diagnosticului oncologic, deci nu putem să administrăm tratament specific; tratamentele naturiste sunt mai eficace decât radioterapia, chimioterapia și chirurgia; mâncărurile care conțin carne și zahăr ajută la creșterea tumorilor”, a spus psihologul.

Acesta a adăugat: „o atitudine pozitivă este tot ceea ce aveți nevoie pentru a învinge cancerul. La noi în clinică vin, zilnic, la tratament aproximativ 180 de persoane, persoane care vin pe picioarelelor, care pleacă la fel, persoane care conduc, care fac cumpărături, care se duc la serviciu.

Este adevărat că există și stadii avansate de boală care au probleme de deplasare și au nevoie de tratamente antialgice, dar nu putem să generalizăm acest lucru. Cu siguranță dacă rămânem la nivel de frică și de dezinformare, există o posibilitate foarte mare ca numărul persoanelor diagnosticate tardiv să crească. (…)

Partea psihică are și ea un rol foarte important în demersul terapeutic al pacientului oncologic. În literatura de specialitate, optimismul este un factor terapeutic foarte important. Optimismul este definit ca fiind „o trăsătură magică a recuperării din boală”. Starea de bine a pacienților oncologici diferă de la o  persoană la alta și depinde de așteptările pe care le are fiecare cu privire la evoluția bolii, tratament, durată. (…)

Cert este că optimismul este o trăsătura de personalitate, pe de o parte, și pe de altă parte, într-adevăr există studii care certifică faptul că  această trăsătură ajută și sistemul imunitar și refacerea mult mai grabnică a organismului după diferite situații destabilizatoare”.

Sursa foto: Pixabay

Slăbești un kilogram pe zi, cu prune. Iată cum

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre