Simona Ionescu / Redactor Șef

E demonstrat științific. E mai bine și mai sănătos să fii singur, decât într-o relație bolnavă

E demonstrat științific. E mai bine și mai sănătos să fii singur, decât într-o relație bolnavă
Avem vești bune pentru persoane singure. E OK să fie așa. Din punct de vedere al sănătății, sunt mai câștigate. Este mult mai benefic pentru sănătate să fii singur decât într-o relație care te face nefericit. Aceasta e concluzia unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii.

Cercetarea realizată asupra unor tineri ce provin din familii cu doi părinți este că relațile bolnave au efecte negative nu numai asupra psihicului dar și asupra fizicului celor implicați. Cercetătorii arată că atunci când vinde vorba de relații de cuplu sau de familie, nu relația în sine este importantă ci calitatea ei.

Echipa de cercetători de la Universitatea Buffalo din New York a studiat relațiile unui grup de tineri din regiunea rurală Iowa, majoritatea provenind din familii cu doi părinți, chiar dacă nu în toate cazurile subiecții erau căsătoriți. Întrebările la care li s-a cerut să răspundă au fost cât de serioasă este relația, cum reacționează la critici, cât de multă afecțiune dau și primesc, ce fel de comportament au în afara relației și cât de mult risc acceptă în viața lor.

Ashley Barr, profesor asistent la departamentul de sociologie al amintitei universități a explicat faptul că, cu cât relațiile sunt mai sănătoase sau – alternativ, cu cât protagoniștii ies mai repede din relații bolnave – cu atât este mai bine pentru sănătatea lor.  A fi singur este mult mai sănătos decât într-o relație dăunătoare, spune specialistul.

“Se întâmplă rar astăzi ca adulții tineri să intre în relații romantice și să stea în aceste relații fără  să își înșele partenerii. Relațiile de proastă calitate sunt în detrimentul sănătății. Rezultatele studiului sugerează că este mai bine pentru sănătate să fii singur decât într-o relație de proastă calitate.

Astfel, e important ca tinerii să fie atenți la schimbările care apar în relațiile lor.  Foarte rar se întâmplă ca tinerii adulți să intre într-o relație romantică și să rămână în relația respectivă fără a schimba vreodată partenerii sau caracteristicile”, spune profesorul. Studiul a fost publicat în întregime în  Journal of Family Psychology.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre