De ce facem cancer la ficat? Cauzele îmbolnăvirii

De ce facem cancer la ficat? Cauzele îmbolnăvirii
Cancerul la ficat apare în general la persoanele peste 50 de ani. De ce îl facem și care sunt cauzele îmbolnăvirii.

Cancerul la ficat apare mai des la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, iar bărbaţii prezintă un risc de două ori mai mare decât femeile de a dezvolta această boala. De asemenea, Specialiştii OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) afirmă că boala apare, în medie, la 30 din 100.000 de persoane, la nivel mondial. De ce facem cancer la ficat. Cel mai frecvent tip de cancer la ficat este de carcinomul hepatocelular.

De ce facem cancer la ficat? Principalele cauze 

Ciroza

Boala cronică hepatică în care apare fibroza severă a ficatului: aproape 80% din pacienţii diagnosticaţi cu carcinom hepatocelular au şi ciroză. Cele mai importante cauze de apariţie a cirozei sunt reprezentate de consumul abuziv şi cronic de alcool, infecţia cu virusurile hepatice C şi B.

Hepatita virală B

Infecţia cronică cu acest virus duce la apariţia cirozei, ceea ce creşte riscul de cancer de aproximativ 1.000 de ori. Hepatita duce la apariţia cirozei şi a cancerului ca urmare a modificărilor permanente şi inflamaţiei constante pe care o promovează în parenchimul hepatic, precum şi datorită integrării genomului viral în AND-ul celulei hepatice gazdă.

Hepatita virala C

în ultimii ani hepatita virală C a devenit cea mai frecventă cauză de apariţie a carcinomului, depăşind hepatita B. În SUA, de exemplu, peste 30% dintre carcinoamele hepatice au apărut pe fondul infecţiei cu virus hepatic C. In general, din totalitatea pacienţilor cu hepatită cronică C, 30% dezvoltă anual ciroză, iar din acest grup 2% evoluează spre carcinom hepatocelular. Cancerul hepatic apare după aproximativ 30 de ani de evolutie. Riscul este mai mare dacă există coinfecţie cu virus B.

Consumul de alcool

Alcoolul este asociat cancerului hepatic în special dacă pacientul consumă mai mult de 80 g/zi de alcool, adică 6-7 pahare, timp de cel puţin 10 ani. Un astfel de consum cronic creşte probabilitatea de apariţie a cancerului de cinci ori, comparativ cu populaţia generală.

Hemocromatoza

Persoanele care suferă de hemocromatoză, o boală genetică caracterizată printr-o absorbţie şi depunere în exces a fierului în organism, în special dacă au şi ciroză, se confruntă cu un risc foarte mare de a dezvolta carcinom hepatic. Acesta este respansabil de 30% din totalitatea deceselor ca urmare a hemocromatozei.

Substanțe toxice care cresc riscul de cancer la ficat 

Aflatoxinele

Sunt substanţe toxice, considerate chiar carcinogeni hepatici care apar prin contaminarea alimentelor cu anumiţi fungi. Aceste substanţe determină leziuni la nivelul AND-ului şi mutaţii genetice. Venim în contact cu acestea prin ingestia alimentelor depozitate necorespunzător şi/sau fabricate mai ales din cereale contaminate. Dacă ele sunt prezente zilnic în alimentaţie, nivelurile pe care la ating în organism pot fi corelate în mod direct cu apariţia cancerului. Aflatoxinele pot contamina orezul, grâul, porumbul, soia, alunele şi nucile.

Contraceptivele orale

Cauzează uneori tumori benigne ale ficatului (adenoame hepatice), dar uneori pot produce şi cancer hepatocelular.

Steroizii anabolizanţi

Sunt asemănători cu hormonii masculini, folosiţi în ultima vreme de cei care practică sport. Aceștia cresc riscul de apariţie al cancerului de ficat.

Alte substanţe chimice

Există o gamă foarte largă de substanţe considerate toxice pentru ficat. Dintre acestea amintim: arsenic, pesticide, ierbicide, clorura de vinil, tutun şi produşii de ardere din ţigarete (mai ales dacă persoana este şi alcoolică).

Sursa: doctorulzilei

Metode simple să scapi de sughiț